你們家的 WIFI 速度用得盡寬頻嗎?

我剛升上 300M 用 cable 經去試

用 wifi 就咁

相差咁遠,似乎又要改硬件了

各位:可以上你們wifi 速度圖大家分享下嗎?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你唔講下你用咩器材試?
wifi 去到300M 除左個WIFI ROUTER 要夠力,仲有你用緊咩 都要佢行到至得架!

其他ching 得,對你黎講無幫助個喎!

你唔講下你用咩器材試?
wifi 去到300M 除左個WIFI ROUTER 要夠力,仲有你用緊咩 都要佢行到至得架!

其他chi ...
NeTZoO 發表於 2016-6-2 17:30

MacBook Pro (2010 mid) 是否太老爺了?

想加個 wifi usb 接收都唔得!

2.4G定5G?
乜都冇講

Totolink a2004ns 5G wifi, BB500

其實你300m用到2百幾m,唔代表其他人用都得。
棟樓建築商,設計,層數,師傅,設備,測速網地點,供應商,等等都令你用得慢或測得慢

Totolink a2004ns 5G wifi, BB500
NeTZoO 發表於 2016-6-2 17:39

謝謝分享圖片

我估應該係我部老爺macbook個airport根本行唔到超過100M!!

謝謝分享圖片

我估應該係我部老爺macbook個airport根本行唔到超過100M!! ...
pl3933 發表於 2016-6-2 17:45

你部macbook 最多只支援N wifi,唔支援AC。
wiki 話行雙天線,最快144Mbps。減返干擾、加密等因素,9xMbps 已經行盡。

經過幾天鑽研!

原來 set router 內之 QoS 設定就可以使有關裝置用到更高頻寬。

IPHONE 6SP  +ASUS AC56S+IMS 1000

早幾個月升1000,單手機行,同 500 果時一樣快
不過1000 又盒子又ipad ,又電腦bt ,會跌速跌得少d