[操作疑難] 新手疑問: NAT

我前幾日買左一隻二手gateway ,牌子係nusoft

當我setup完WAN 同 LAN後,發覺router acsess 到 internet (setup DDNS and shown updated), LAN 亦 access到router, 但係就係電腦上唔到網!!!!!

有朋友同我講需要設定NAT, 但係我之前用過咁多牌子router, 上至cisco, draytek, 下至 tp-link, 都無話需要特別設定NAT先可以上網.............

係因為gateway 同 router 用途上有分別, 所以要extra setup?

求nusoft 用家或其他高手賜教
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

NAT 通常用係開Port Fowarding 的用途多,例起Server,Host 野,起VPN等,比街外的人Access 自己LAN Network Port...

會唔會係DNS 問題?
試下CMD打ping 8.8.8.8 睇下得唔得...
得GE 證明係DNS 問題,Boot Boot 部電腦...

商業用路由器和防火牆默認不會nat 要設定 這樣安全

Cisco唔使設定NAT?
點解CCNA要考人NAT commands呢
(真心問)

Cisco唔使設定NAT?
點解CCNA要考人NAT commands呢
(真心問)
EITCo 發表於 2016-6-3 08:25

我理解同#2師兄一樣, 即有D application 需要special setting, 但而家係如果無setting,連網都上唔到?

NAT 通常用係開Port Fowarding 的用途多,例起Server,Host 野,起VPN等,比街外的人Access 自己LAN Networ ...
Dundee 發表於 2016-6-3 06:09

所有方法都試過

平時家用router預設已經開左NAT, 亦唔俾你set/off, 所以你咪唔使set
如果你得一個WAN IP, 要分俾N部LAN既device一齊用, 咁就要行NAT (通常再用埋DHCP)
但係商用router/firewall/gateway, 因為唔知你WAN to LAN係1 to 1定點, 所以通常乜都要自己set

1. Firewall rules for http/https
2. NAT masquerading rules

Are they set up properly?

nusoft是一隻純router,幾個port其實無分邊個係LAN、WAN定係DMZ,不同的port亦可以config做load balancing、failover、VLAN等,係全靠admin去set。此外,router亦不是只用於得一個IP的config,可以係一組IP分去唔同port,所以不會預設NAT。ubnt的Edgerouter也是一樣。
樓主所講記上至cisco(相信係講rv系列),下至tp-link,都係簡化咗比SME或者家用。

nusoft是一隻純router,幾個port其實無分邊個係LAN、WAN定係DMZ,不同的port亦可以config做load balancing ...
ckshum 發表於 2016-6-3 09:41

我呢個型號係MH300, port 上面已經分左wan1, wan2, lan, DMZ (頂帖有相), 至於IP config, 我跟左mutiple subnet 分左D LAN IP, 咁應該係因為WAN to LAN未分port?