[操作疑難] HKBN VS PCCW

小弟公司想申請上網
地鋪,已經用緊hkbn一個商業plan
不過覺得上網好慢(可能多人share)

而家想申請多一條,pccw 報 6M $198
但我上網睇6m好似好慢,同埋好多人話pccw係伏

唔知各位師兄有咩經驗分享

6M 上網一定係慢, 重要多人用???

點解唔考慮升級本身HKBN個速度, 或者裝多一條HKBN?

小弟公司想申請上網

而家想申請多一 ...
cckwan 發表於 2016-6-6 11:15

可否詳細講講?

例如一條線幾多人用?  你的plan係什麼速度?
有無做過speed test是否達標?
用緊什麼router?

回覆 3# peter_chan

一條線有8-10部機share
用tplink 唔記得邊隻router,(兩條長天線,應該唔算勁)

speedtest未做過

我叫人checkcheck account睇下咩plan先

回覆 2# eric.ho

正有另外申請一條既意思

補充,呢條新線只係用來做放wifi

回覆  peter_chan

一條線有8-10部機share
用tplink 唔記得邊隻router,(兩條長天線,應該唔算勁)

s ...
cckwan 發表於 2016-6-6 12:01

仲有﹐係wifi慢﹐定係行lan線都慢?

最好搵機會插lan線去做speed test﹐以了解是否wifi/router本身處理能力不足所致。

我以前公司, 行PCCW2MB
開網頁無問題, 睇youtube lag

之後升左做4MB
youtube就無咩大問題 (好高清外)

不過, Download野就真係唔好預佢快.....
Speed好穩......
2MB就200kb/s
4MB就400kb/s

睇你自己6MB夠唔夠...

仲有﹐係wifi慢﹐定係行lan線都慢?

最好搵機會插lan線去做speed test﹐以了解是否wifi/router本身 ...
peter_chan 發表於 2016-6-6 12:04

lan線一切正常

小弟公司想申請上網

而家想申請多一 ...
cckwan 發表於 2016-6-6 11:15

要快,商業用九倉

lan線一切正常
cckwan 發表於 2016-6-6 13:26

簡單﹐換過隻中高階級數的router (或直上商用級素)﹐收工。

PS. 這基於你講LAN線沒有問題﹐即係上網線本身沒有問題。