中文域名.hk

請問香港有得申請 "中文域名.hk" ?

例如: 你好.hk  ??

THX

請問香港有得申請 "中文域名.hk" ?

例如: 你好.hk  ??

THX
kenkwok 發表於 2016-6-8 10:41

http://lmgtfy.com/?q=%E4%B8%AD%E6%96%87%E5%9F%9F%E5%90%8D

THX :>

冇人會用晚產物

TH30 發表於 2016-6-9 16:59

通常申請得﹐唔會只申請中文域名﹐係會連同英文域名一齊申請/使用。

有中文域名的好處係......

中國人市場﹐我想起某公司﹐好自然直接打某公司名.com 便可去到某公司網頁﹐唔需要經google這一類網站同你search一次搵番英文網址再入去囉。

中文域名只係中國人市場才有用﹐但唔會主打使用。
通常只係為形象及大公司免第三者盜用而去申請﹐我相信絕大多數情況﹐你用中文網址時﹐都係re-direct去英文網址。

通常申請得﹐唔會只申請中文域名﹐係會連同英文域名一齊申請/使用。

有中文域名的好處係......

中 ...
peter_chan 發表於 2016-6-9 17:50

但係打打下個公司名(中文),跟住又要轉返英文打「.com」。
似乎我直接打公司名,然後Google會更快喎……

但係打打下個公司名(中文),跟住又要轉返英文打「.com」。
似乎我直接打公司名,然後Google會更快喎……: ...
mdws2002 發表於 2016-6-9 18:37

咁有D地方冇得用google嘛?  
講真, 其實只係呃錢大法而已, 等D大公司驚個名比人登記左, 即刻註冊, 年年交會費而已
連中文比香港用得多, 同時英文差過香港的台灣
中文域名都流行唔起

除咗中文域名, 有冇日文, 韓法, 阿拉伯文同希伯來文域名?

回覆 9# 鴨仔

emoji都可以