拉lan線問題

我屋企上次裝修已經係16年前,
唔想用Homeplug,只想各自拉1條lan線入房畀pc用,其他用wifi
我有幾個小問題:
1.係電箱到兩房有電視天線同電話線,係獨立喉,D喉管走向完全唔清楚(有幾多個彎ETC),拆過電話制黎睇係電話線,d線可以拉郁少少,有無可能用舊線引CAT 5E線?

2.有2m左右係電話線同電線共用喉,如果用電話線黎拉會唔會嚴重干擾上網?

3.如果拉到線點用Tester試係唔係駁好用到1000m?

2. 唔會有明顯干擾﹐不過最好唔好有電在同一條喉。

3.  除非專業tester﹐否則係測唔到速的﹐8芯通晒便OK。

我屋企上次裝修已經係16年前,
唔想用Homeplug,只想各自拉1條lan線入房畀pc用,其他用wifi
我有幾個小問題:
1 ...
香蕉乜乜乜 發表於 2016-6-8 15:21

拆過電話制黎睇係電話線,d線可以拉郁少少  <=
睇下係20 / 25 mm 管
裡面有幾多條線
郁得少少未必可舊引新

如果冇改過位,可以用穿線帶。舊引新有危機係兩頭唔到岸,舊線扯到一半卡住或甩咗,咁就原來的電話都無得用。

全部線蚊晒出黎再拉過,簡單些!

如果冇改過位,可以用穿線帶。舊引新有危機係兩頭唔到岸,舊線扯到一半卡住或甩咗,咁就原來的電話都無得用 ...
ckshum 發表於 2016-6-8 20:47

電話無用好耐

學d cfu 手勢, 舊線+新線各去皮一/兩尺, 去皮部份摺一半勾好翹埋, 用電線膠布封好,
可以好大力拉都得, 最好有人幫你順住feed 條線, 成功率高

電話無用好耐
香蕉乜乜乜 發表於 2016-6-8 23:03

如是兩房一廳,可在客廳拉兩條線入房(唔包原來電話線,也不需動用原來電話線),西x河逸X灣又是用這方案做。