[操作疑難] HKBN駁Router用唔到扁身CAT 6 LAN線???

屋企突然發現上網速度上唔到1000MB
最多只係去到2XXMB
開頭以為係屋企個Router有問題
換左R7000之後發現都係一樣
但係換左條短粗身既CAT 6線就上得返9XXMB
以為係條LAN線有問題,所以買左條新既CAT 6
但發現都係一樣
叫左HKBN搵人上黎睇下,師傅CHECK左一陣就話佢地公司用唔到扁身既CAT 6線
話好多人都係咁,一係就上網係咁斷,一係就速度變慢
結果師傅幫我夾左條CAT 5e線先暫時解決問題........

呢啲扁線裏面都唔知有無twisted pair,未必符合cat 6要求

呢啲扁線裏面都唔知有無twisted pair,未必符合cat 6要求
ckshum 發表於 2016-6-10 23:31

所以粗身既一定有??
但係之前(未搬屋之前)用緊PCCW都有用扁身CAT 6線,果陣都唔見有D咁既問題
但當時用既係BUFFALO出品既扁身CAT 6.....

所以粗身既一定有??
但係之前(未搬屋之前)用緊PCCW都有用扁身CAT 6線,果陣都唔見有D咁既問題
但當時 ...
GENJI0318 發表於 2016-6-10 23:33

唔係咩線都到標準,就算3M出既都有可能唔得....

咁樣的話,其實我可唔可以用依個理由去返買線既舖頭要求退錢??

咁樣的話,其實我可唔可以用依個理由去返買線既舖頭要求退錢??
GENJI0318 發表於 2016-6-11 08:46

幾十蚊就咪搞咁多嘢啦
你估賣果間條條線同你去試咩

幾十蚊就咪搞咁多嘢啦
你估賣果間條條線同你去試咩
特警仔 發表於 2016-6-11 10:41

條線買左$80,雖然唔係多錢,但問題唔係我買錯野,係佢賣D野有問題
咁點解要我算數??
就算唔退錢都起碼換過第二條Work既/換其他野俾我掛.....

HKBB係咪仲有鎖死行1000唔比行100?
樓主係FTTH定FTTB?

條線買左$80,雖然唔係多錢,但問題唔係我買錯野,係佢賣D野有問題
咁點解要我算數??
GENJI0318 發表於 2016-6-11 11:32 AM

咩牌子?packing同線身有咩字樣?

退款未必得
換貨大部分舖頭都OK