刷R6300v2 Merlin後 Speedtest 下載速度過唔到700Mbps

大家好,

我部Netgear R6300v2 今朝flash咗merlin
係flash merlin之前,download speed都可以去到700 - 870 Mbps,upload可以去到870Mbps
flash完R6300V2_380.59_X6.6.1 Merlin之後,不斷測試,download speed test極都過唔到700Mbps,好似比人限死咗limit 700Mbps咁,但upload speed依然可以去到890Mbps

Restore完原廠設定都係咁
NAT有開,但係關咗NAT後電腦就連唔到去internet,不過router web仲顯示連線成功,有ip address
QOS關閉
所有Ai Protection都關閉
Firewall 開咗,開埋DOS Protection(嘗試close咗firewall結果都一樣)

我用HKBN 1000Mbps 光纖到大廈寬頻

1)請問各位高手,我可以set d乜野提高返download speed?

感謝各位

downgrade 返去R6300V2_378.56_0-X5.9.trx 就好似冇問題了,可以達到8xxMbps
請問各位用緊R6300v2 Merlin既咩版本?比較穩定的?

回復 2 #Stevenchun

你個#2個版本已經好穩定。

via HKEPC Reader for Android

其實700M同870M除咗下載文件外,其他用途是否分別咁大。就算講下載一部影片,相差那少少分鐘。是否咁重要

回復 Stevenchun

你個#2個版本已經好穩定。

chenght 發表於 13-6-2016 08:59

係呀,用左兩日呢家冇乜問題,幾穩定下
見大陸個forum d人都講x5.9係最穩定

用返原廠
USBHERE 發表於 13-6-2016 10:25

原廠wifi真係冇merlin咁勁
刷merlin之前係原廠,房wifi時不時會斷
刷merlin之後冇斷過,訊號好咗

其實700M同870M除咗下載文件外,其他用途是否分別咁大。就算講下載一部影片,相差那少少分鐘。是否咁重要 ...
LaMancha 發表於 13-6-2016 12:19

其實唔係好大既
不過我同樣比咁多錢,冇理由用唔盡架嘛,倒不如我省返幾十蚊,用返500Mbps算

係呀,用左兩日呢家冇乜問題,幾穩定下
見大陸個forum d人都講x5.9係最穩定

原廠wifi真係冇mer ...
Stevenchun 發表於 2016-6-13 16:32

咁你有沒有計算更改固件,部路由器不受保養。損失又點計算?

咁你有沒有計算更改固件,部路由器不受保養。損失又點計算?
LaMancha 發表於 13-6-2016 16:37

都有道理
不過我個人買野通常唔考慮保養
呢部R6300v2係淘寶買的

都有道理
不過我個人買野通常唔考慮保養
呢部R6300v2係淘寶買的
Stevenchun 發表於 2016-6-13 18:07

所以如果在香港買行貨,唔值得去改。我用手機,都係等過了保修期中,才為了興趣root部手機試玩

所以如果在香港買行貨,唔值得去改。我用手機,都係等過了保修期中,才為了興趣root部手機試玩 ...
LaMancha 發表於 2016-6-13 21:08

很多router都有防刷死機制,所以刷機無你想像中咁危險,唔會影響保養