今時今日有咩DDNS好用? Free或者一年廿零蚊都ok (比no-ip激死)

今時今日有咩DDNS好用? Free或者一年廿零蚊都ok (比no-ip激死)

我在no-ip有個account用左十幾年, 有5個free ddns
我肯定有次次keep住30日renew

今日無突然有2個用唔到, 一login入no-ip睇, 個hostname比佢delete左, 之後個free ddns由5個縮到得3個
咁好啦, 淨返果3個其中有一個可以唔用, 咁我就cut左佢諗住加返比佢delete左的其中一個啦.......

點知.......佢竟然唔比人用返no-ip.org個domain啦 (我幾個月前add仲有), 依家真係激到我彈起...........

我明白世界上冇野係free的, 不過比no-ip咁搞法我真係冇理由幫襯佢

迷 發表於 2016-7-4 09:14

買隻最平既ASUS/DLINK router,佢地包埋~

可以用he.net,不過要自備domain同埋要自己寫script。

迷 發表於 2016-7-4 09:14

用邊隻Client比較正常? Afraid Updater Service 4 set極都update唔到
定係佢真係60分鐘先update到一次?

就係唔想用哩D, 而且幾個位置, 個個唔同router.......好在係我幾個位都有desktop

回覆 1# wunit

free 嘅嘢係無得要求太高架啦

我用 dlink 果個 ddns, 只要申請時提供一個 dlink router ID, dlinkddns = dyndns, 大部份 router 都支援, 又無要求一定要用 dlink router update ddns server.

用邊隻Client比較正常? Afraid Updater Service 4 set極都update唔到
定係佢真係60分鐘先update到一次?

...
wunit 發表於 2016-7-4 10:15

我ROUTER 係 dd-wart / tomato
佢直接SUPPORT 佢個SCRIPT

回覆 1# wunit
你個router support 邊幾個ddns ?
同嘛你會唔會為個free ddns去換router ?
changeip.net 係free ddns.

NeTZoO 發表於 2016-7-4 09:55 AM

之前好似有人講話壞過一排
我冇用A牌無法證實

我自己買個 domain,用 namecheap 果個 DDNS update 非常方便
開咗名既 DDNS 大陸好快 block,但跟 domain solution provider 既真係好難 block