已解決

本人用網上行,近排發現上網好慢,打去客服無人聽

今天發現家中門外走廊天花的井蓋位,多左條電線,把二個井蓋相連,是這幾天才出現的,之前肯定是沒有那

條電線的,叫左管理處D人上黎睇,佢地話呢二個蓋係寬頻野,佢地管唔到

自己走了好幾個樓層去看,看了100多個單位,都沒有二個井蓋電線相連的情況,都是各自獨立的

請問各位師兄,那條線是不是對面家,加上去的,有什麼作用,會不會是做成我寬頻變慢的原因呢?

我估寬頻CFu發現要安裝嘅單位電話喉穿唔到線, 借公共天線喉入屋

至於係邊間, D 線大約每一米有 marking

回覆 1# kkkkkklll

諗多左
寬頻唔係電視天線 冇得兩三條拗埋一齊就分到signal出黎
呢d似係樓上ip box唔夠位 經走廊槽位再拉落樓下 / 經天線喉拉入屋
就咁睇似係hkbn手筆(我估架咋
你可以做既係打上1000 / online cs嘈叫師傅上黎
千祈唔好手多多搞人d線 除非有管理處人睇住

回覆  kkkkkklll

諗多左
呢d似係樓上ip box唔夠 ...
留白兄 發表於 2016-7-5 21:46

睇D手工, 我都認為係薄餅作品

回覆 1# kkkkkklll

你用光纖定電話線,如果係行100M的就吾關事,因為老電係行vdsl,行兩芯,斷單邊你都用吾到,光纖就更加吾關事,媒介吾同

回覆 4# moslwc

小弟所見略同

回覆 2# moslwc

師兄,真利害,咁快就覆,多謝你

你用光纖定電話線,如果係行100M的就吾關事,因為老電係行vdsl,行兩芯,斷單邊你 ...
xfxatiamd 發表於 2016-7-5 21:51

我是網上行1000MB的PLAN

諗多左
呢d似係樓上ip box唔夠 ...
留白兄 發表於 2016-7-5 21:46

本生諗住平時無都上到網,諗住剪斷佢睇下

回覆 9# kkkkkklll

唔好呀