岩岩裝在HKBX 1000M , 但係router好似有問題

本身用 TP link 1043nd,
但係睇mytv super 同letv居然間唔中會斷,
係咪關router事?

依家來講係咪AC68U 仲係最抵用?

我個大嘜盒子直插MODEM, 都間中接斷. 但用平板WIFI看就流暢. 應該同個電視盒或者來源伺服器都有關係.

我個大嘜盒子直插MODEM, 都間中接斷. 但用平板WIFI看就流暢. 應該同個電視盒或者來源伺服器都有關係. ...
LaMancha 發表於 2016-7-7 11:45

真係唔知, 岩岩睇D POST 有巴打都話有咁情況出現.

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &highlight=1043

1043nd 有v1,v2,v3, 你用緊邊隻?(雖然見你張圖應該係V1)
用緊咩firmware 應該最好講埋!
仲有用wifi 時斷定lan 斷又唔講!
之前未轉1000M 一切正常?

買過隻一定係最好既答案!

v幾就唔識分,
wireless時斷

router係咪ac68u較好選擇

v幾就唔識分,
wireless時斷

router係咪ac68u較好選擇
LEOWAI 發表於 2016-7-7 12:21

機底張LABEL有寫,LOGIN 入ROUTER 都睇到,包括用緊咩VER FIRMWARE

AC68有人覺得貴用唔著D功能,不過比得起,一隻用你3年(3年保)唔駛煩~

用緊同一隻,去官網睇下有冇新firmware。之前都係
wifi 有時無左,更新firmware 好返。而家用來做 AP 刷左ddwrt 可以用埋 wan port ,不過有人話ddwrt wifi 慢過原裝firmware

via HKEPC Reader for Android

用緊同一隻,去官網睇下有冇新firmware。之前都係
wifi 有時無左,更新firmware 好返。而家用來做 AP 刷左d ...
speedspeed 發表於 2016-7-8 09:14

我隻V.1 來架.. 睇POST話去盡都係100m
我都係打算換在佢算.反正router 可以用好多年....
無理由加在寬頻唔用盡佢...咁加來做乜?

1043ND 無5GHz , 2.4GHz 都係100左右,我行 ddwrt 得60M.
好彩有 GIGAport, 刷 ddwrt 可以用埋 wan port, 可以當5 port switch 用

via HKEPC Reader for Android