[操作疑難] 用 wifi map 唔到 NAS

我用 PC 可以正常 map 到 router 插駁的 NAS drive

現在拿了一部 notebook 回來,插 wifi 手指,可以用到 router wifi 上網,但 map 唔到 drive,連打 192.168.1.xx :8080 都入唔到 NAS login page

已 fix 左 192.168.1.1 同一網域下,試過加入家用群組又唔比,唔知發生咩事 ?

請大家幫忙一下

請嘗試檢查router有關wifi的設定,部份router預設分隔無線和有線之間的連線

via HKEPC Reader for Android

請嘗試檢查router有關wifi的設定,部份router預設分隔無線和有線之間的連線

via HKEPC Reader for Android ...
benkwok 發表於 2016-7-8 19:08

我用 totolink a2004ns,有冇朋友知點解決呢 ?

如果打 domain name:8080,出街兜個圈翻黎,就入到 NAS login page,
就咁打 192.168 ..... :8080 就入唔到

回復 3 #35OL

有冇試過唔用WiFi,直接用線連router入唔入到?

via HKEPC Reader for Android

回復 35OL

有冇試過唔用WiFi,直接用線連router入唔入到?

via HKEPC Reader for Android ...
benkwok 發表於 2016-7-12 18:17

入到,一切正常,同 PC 一樣

入到,一切正常,同 PC 一樣
35OL 發表於 2016-7-12 21:10

你手打駁 lan 時粒 ip 去 wifi 度,駁唔駁到?如果得你都係一個個 setting 睇下。如果唔得你睇下 firewall 係咪 block 咗。

你手打駁 lan 時粒 ip 去 wifi 度,駁唔駁到?如果得你都係一個個 setting 睇下。如果唔得你睇下 firewal ...
buynaka 發表於 2016-7-12 21:25

轉 Lan 個 IP,得左,唔該晒,不過唔知點解會咁

搞掂晒