想問下D路邊Wi-Fi

事關新地方未必有得連線上網 因為所有網資源都俾人用晒 得返6M P記 咁我之前見有師兄用ubnt去收街外邊D ISP Wi-Fi用 我有D唔清楚想問下
1)如果屋度用電話試收唔到Wi-Fi 係咪裝果舊野都冇用 (樓下有Hkbn 同Pccw Wi-Fi)
2)如果可以佢最盡索到幾遠既Wi-Fi? 我住中層 周圍都係有D咁上下高既大廈 打算用ubnt nanostation loco m5
3)想問下邊度D地方先有5GHz?
謝謝

如果用電話放窗邊收到1-2格信號就基本上OK
幾遠好難講,要睇環境
ubnt可以放出室外,接收更多信號
大部份HKBN,PCCW WIFI都有5GHZ,可以用電話裝WIFI ANALYZER睇有冇5GHZ信號,但前提你部電話支援5GHZ WIFI

中層可圏可點,十層樓既中層定四十層樓既中層?

中層可圏可點,十層樓既中層定四十層樓既中層?
buynaka 發表於 2016-7-9 19:28

全層14層 我8樓 我其實想拎黎當家居網絡

回覆 4# dominicyu

小心公共 WiFi
好易比人 hack 機。

回覆  dominicyu

小心公共 WiFi
hongkongfun 發表於 2016-7-9 20:40

我樓下 HKBN 有兩個 Wifi ,唔知邊個先喺真

回覆  dominicyu

小心公共 WiFi
hongkongfun 發表於 2016-7-9 20:40

我打算用俾錢Login果D 但唔知收唔收到 所以先上黎問下 其實我樓下都已經有收費Wi-Fi

我樓下 HKBN 有兩個 Wifi ,唔知邊個先喺真
Rozen 發表於 2016-7-9 21:13

如果唔使密碼就入到的 Wifi
上下網睇 報紙/youtube 就可以
但 email、網上銀行、facebook、twitter、whats app 所有要 Login Web 就唔敢用
隨時比人撈走資料

我打算用俾錢Login果D 但唔知收唔收到 所以先上黎問下 其實我樓下都已經有收費Wi-Fi ...
dominicyu 發表於 2016-7-9 21:29

隔太遠都收到的 Wifi
Hackers 也更加容易收到訊號
所以訊號越強,危險也增大
見很多師兄都寧願選用電話卡

其中一個例子:http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=12&tid=2175645
.

隔太遠都收到的 Wifi
Hackers 也更加容易收到訊號
所以訊號越強,危險也增大
見很多師兄都寧願選用電話卡 ...
hongkongfun 發表於 2016-7-9 23:08

師兄依個好D 可以放棄Wi-Fi