想部電腦拎死192.168.1.100

靜態DHCP

router assign 俾 pc mac address

唔可以係自己pc網路卡入?
USBHERE 發表於 2016-7-22 00:12

都得,但搞router方便啲,唔駛打咁多。

Router唔係部部都support 跟死mac, 而家隻隻牌子interface 唔一樣
反而Windows set法一定係果個, 以教人set黎講係後者方便D

http://www.howtogeek.com/howto/1 ... vista-or-windows-7/

Router唔係部部都support 跟死mac, 而家隻隻牌子interface 唔一樣
反而Windows set法一定係果個, 以教人set ...
shingzhk 發表於 2016-7-22 00:20

我諗冇一隻唔得掛,我隻6,7年前既低B拎旅行router都得。

隨用家喜歡,都是一樣的。

回復 4 #USBHERE

自己電腦入,完全無問題。

但系最好改改Router dhcp 設定, 避開你電腦設定個個IP (例如改設定range 192.168.1.101-200) . 如果兩部野撞 IP 就唔好。

via HKEPC Reader for Android

我諗冇一隻唔得掛,我隻6,7年前既低B拎旅行router都得。

隨用家喜歡,都是一樣的。 ...
buynaka 發表於 2016-7-22 00:29

好多年前只有wifi G制式的router都有這些功能﹐用MAC 綁死固定IP。

有心做fix ip設定﹐一定在router/server side 去做設定﹐斷估唔會有人想逐部機去處理

除非﹐你只係在1部機需要做這樣的事﹐同埋真係在屋企的情況。
原因除了唔駛煩user外﹐在router/server side去做設定﹐正常地便會自己唔會經DHCP派相關的IP出去﹐而且IP亦被預留﹐有user手痕自己入IP﹐撞中都唔會成功連線。