屋企大執位 100M VDSL 上 1000M 光纖

想問幾樣野
黎緊應該會買多部新ROUTER (ASUS AC66U/68U  / NETGEAR R6300V2)
我既情況洗唔洗換MODEM, 我之前印象中有D POST係話PCCW 依家D MODEM同ROUTER唔夾
要搞好多野先用到.  我配上面個D款既ROUTER會唔會有問題? 有冇邊款MODEM係質素好D 少問題D?

另外我本身有個Buffalo WZR-HP-G450H用緊
想用LAN線連去新ROUTER 再擺房駁電腦上網用 (AP MODE?)
咁又做唔做到?
                                                             ----->放WIFI( NOTEBOOK+手機123)
1000M 光纖-->新ROUTER(廳)<---->G450H(房)--->電腦1
                                                             ----->電腦2

如果係屋企拉線, 想買一大餅CAT6線自己夾個頭黎用, 去邊度買好?? 要買埋架生同D頭(最好指明舖頭名 )

想問幾樣野
黎緊應該會買多部新ROUTER (ASUS AC66U/68U  / NETGEAR R6300V2)
我既情況洗唔洗換MODEM, 我之 ...
唔識電腦人 發表於 2016-7-22 11:11

乜都唔駛換,上咗1000Mbps先算,有事先搞。

線去鴨記華輝買,有唔同長度,唔駛自己夾,度好長度叫佢搵就得。

乜都唔駛換,上咗1000Mbps先算,有事先搞。

線去鴨記華輝買,有唔同長度,唔駛自己夾,度好長度叫佢搵就 ...
buynaka 發表於 2016-7-22 11:28

我由廳駁去房, 房駁房, 要好多線同埋自己夾既 長度可以彈性D

我由廳駁去房, 房駁房, 要好多線同埋自己夾既 長度可以彈性D
唔識電腦人 發表於 2016-7-22 12:04

你無工具﹐暗示緊你都無夾頭的工藝﹐都係度好長度買現成貨啦(叫人夾好的一種)。

雖然手板眼見工夫﹐但都有一些技巧﹐唔熟手都可以玩好耐才夾到一個唔知Work 唔work的頭。

CAT5E 都易夾D﹐CAT6比較難夾的。

你無工具﹐暗示緊你都無夾頭的工藝﹐都係度好長度買現成貨啦(叫人夾好的一種)。

雖然手板眼見工夫 ...
peter_chan 發表於 2016-7-22 12:15

我以為好易添
咁華輝個D可唔可以自訂長度咁買?例如15.5M?

我以為好易添
唔識電腦人 發表於 2016-7-22 12:27

唔少鋪頭都會幫你度長度幫你夾埋頭的﹐除非你係想暗線做 wall socket啦。

我以為好易添
唔識電腦人 發表於 2016-7-22 12:27

你如果自己拉不如cat5e算吧,都係1000Mbps,夠你用幾十年了。

華輝現貨幾十米連頭都有,冇佢應該都可以整。

回覆 6# peter_chan

有冇邊間介紹?
華輝大舖D野唔平

回覆  peter_chan

有冇邊間介紹?
華輝大舖D野唔平
唔識電腦人 發表於 2016-7-22 14:28

師兄,華輝肯定唔係假野先,手工有保證。街舖有啲重貴過華輝,點解?自己諗吓。

你想平用cat5e吧,夠你用幾十年。

雖然手板眼見工夫 ...
peter_chan 發表於 2016-7-22 12:15

Cat5e同Cat6要夾有咩分別?
你話要夾Shielded Cat6就話啫。