[操作疑難] merlin新vlan拎唔到ip

依個係default setting

admin@NETGEAR-F2A7:/# robocfg show
Switch: enabled
Port 0:   DOWN enabled stp: none vlan: 2 jumbo: off mac: 00:00:00:00:00:00
Port 1:  100FD enabled stp: none vlan: 1 jumbo: off mac: f0:de:f1:11:bc:3a
Port 2:   DOWN enabled stp: none vlan: 1 jumbo: off mac: 00:00:00:00:00:00
Port 3:   DOWN enabled stp: none vlan: 1 jumbo: off mac: 00:00:00:00:00:00
Port 4:   DOWN enabled stp: none vlan: 1 jumbo: off mac: 00:00:00:00:00:00
Port 8: 1000FD enabled stp: none vlan: 2 jumbo: off mac: 00:00:00:00:00:00
VLANs: BCM5301x enabled mac_check mac_hash
   1: vlan1: 1 2 3 4 5t
   2: vlan2: 0 5
1045: vlan1045: 0t 1t 3 5t 8t
1046: vlan1046: 7t
1047: vlan1047: 3t 4 7 8u
1099: vlan1099: 3t 4 5t 7t 8u
1100: vlan1100: 3t 4t
1101: vlan1101: 0 2 5t 8u
1102: vlan1102: 0t 2 3 4 5t 8t
1103: vlan1103: 0 1t 2t 4t 5 7

我打算一個port一個vlan, 改完之後變成咁
   1: vlan1: 1 5t
   2: vlan2: 0 5
   3: vlan3: 2 5t
   4: vlan4: 3 5t
   5: vlan5: 4 5t

1045: vlan1045: 1t 3t 5t 8t
1046: vlan1046: 7t
1047: vlan1047: 3t 4 7 8u
1099: vlan1099: 3t 4 5 7t 8u
1100: vlan1100: 3t 4t 5
1101: vlan1101: 0 2 5t 8u
1102: vlan1102: 0t 2 3 4 5t 8t
1103: vlan1103: 0 1t 3 4t 5 7

但改完之後, 除左port1可以上網, 其他都上唔到, 請問是甚麼問題?

除此之外, 仲有幾樣野唔明
1. 我知道0係wan port, 1-4係1-4port, 咁5,7,8port係咩黎? 我試過在vlan1 delete 5t, 結果port1連router都連唔到, 何解?
2. vlan1045-vlan1103, 係一開始就有, 這些是甚麼vlan?
3. openwrt的vlan config file在"/etc/config/network", 而merlin的config file就找不到, check過好多個file都搵唔到, merlin可以用file config vlan嗎?
4. 其實我router係直駁modem, 咁上面見到既所有t, 其實係咪全部轉晒u都得?

但改完之後, 除左port1可以上網, 其他都上唔到, 請問是甚麼問題?
...
3ldk 發表於 2016-7-22 15:47


正常喎!你分開咗唔同vlan咁咪唔通囉!要其他vlan上到網,每個vlan interface要assign返獨立IP,起返dhcp,加返相關嘅route,同開返firewall。唔係就咁分vlan就得

TOP