[操作疑難] ASUS N66W 成日斷線,求助~

最近部n66w成日斷線。。。
不是電話連唔到wifi果隻
而係router同network disconnect果種

用緊pkkw pppoe
上上下網突然上唔到
然後就會轉左ip
用用下又重覆
一個鐘頭可以斷好幾次~

已經reboot過
retore factory default過

本身用開merlin firmware,
flash返原裝asus最新的firmware都係咁<斷次數好像無咁頻密,唔知係咪心理作用>

電腦直連modem就無事。。。

請問呢種情況仲有無得救?
還是router到期要退役了?

感謝~

似係關 pccw 網絡問題喎

似係關 pccw 網絡問題喎
madmacuser 發表於 2016-7-23 10:09

但係我用lan 線電腦直插modem又好像無問題

我應該點樣測試?
還是直接叫pccw來換modem?

我伯佢話我經過router先有問題唔肯整

via HKEPC Ionic Reader v1.3.3 - iPhone

Sorry, 我睇漏咗果句: 電腦連 modem 冇事。

有機會係 router 了

Sorry, 我睇漏咗果句: 電腦連 modem 冇事。

有機會係 router 了
madmacuser 發表於 2016-7-23 11:21

部N66W用左一年左右就死

via HKEPC Ionic Reader v1.3.3 - iPhone

回復 1 #ecorange

有無試試用舊一版嘅fw係咪都同樣情況?

via HKEPC Reader for Android

did you check the working temperature?

did you check the working temperature?
winstercafe 發表於 2016-7-23 12:56

請問邊度可以睇到溫度?!

回復 ecorange

有無試試用舊一版嘅fw係咪都同樣情況?

via HKEPC Reader for Android
tatgor 發表於 2016-7-23 12:39

我flash左原裝最新firmware後佢唔比我downgrade。。。。。

我嘗試reset factory同埋 clear NVRAM

而家淨係入到recovery mode
入唔返隻router setting page...

Upload 完 firmware佢顯示成功,
等reboot
Reboot完又入返recover mode....

用Asus firmware restoration software都一樣。。。

救命