屯門置樂果邊上網, 用邊間會隱定D? 複式單位兩層都上網呢?

1) 我搬左來呢個屯門冠峰園 (近置樂) 的頂層複式單位年半左右. 以前住新墟果邊, 用PCCW網上行, 完全冇問題. 但搬來之後繼續用PCCW, 就成日一到晚上10PM至2AM會時不時斷線或變得超慢. 上網睇片還可以話等佢幾分鐘可以繼續睇. 但玩ONLINE GAME 的話真係勁斷線或者 LAG 到嘔血. 所以來緊打算試下轉第二間. 想問下有冇CHING住置樂果頭, 知唔知用邊間上網會好D, 特別係要冇我上面講呢個問題.

2) 其次, 我住的係兩層的複式單位, PCCW 只同我在下層整一個上網的接口位. 我要自己透過WIFI將上下層兩部無線ROUTER連接, 等樓上的電腦有得上網. 想問下有冇其他的寬頻供稱商可以直接同我拉多條實線上上層?

謝謝!

大前提係你本身要有條暗喉通往你上層房間,沒有的話,你就算搵電訊師父上黎整都最多只能行明線上樓上!

大前提係你本身要有條暗喉通往你上層房間,沒有的話,你就算搵電訊師父上黎整都最多只能行明線上樓上! ...
bigericli 發表於 2016-7-27 19:55

上手業主有留低D香港寬頻的插座位在樓上的房, 唔點師父可唔可以用番?

上手業主有留低D香港寬頻的插座位在樓上的房, 唔點師父可唔可以用番?
Wakeman 發表於 2016-7-27 08:32 PM

首先睇下係咪真係有暗喉,係咪真係通,條喉點走
另外一般ISP都係拉一個入屋位比你
再你自己用SWITCH散
當然你交兩份月費拉兩條入屋線應該冇問題

Wakeman 發表於 2016-7-27 20:32

咁好大機會可以!試下打開曬上下層兩個掣面,在是但一邊郁下條Cat5,而另一邊搵都有郁既話,即兩邊是互通!
如自己搞既話我諗最簡單方法係買條長度度足夠既cat5線,接住你喉入面往樓上的cat5線拉上去,之後自己夾番個頭就搞掂!

本人都係住冠峰園, 冠峰園得 PCCW 及 HKBN 揀 (如果我無錯的話), Three 都無線到的,

首先睇下係咪真係有暗喉,係咪真係通,條喉點走
另外一般ISP都係拉一個入屋位比你
再你自己用SWITCH散
當 ...
TH30 發表於 2016-7-27 20:39

咁又未至於要開兩個 ACCOUNT 既......

咁好大機會可以!試下打開曬上下層兩個掣面,在是但一邊郁下條Cat5,而另一邊搵都有郁既話,即兩邊是互通! ...
bigericli 發表於 2016-7-28 12:09

OH, 等我試下先! 如果得就好!

本人都係住冠峰園, 冠峰園得 PCCW 及 HKBN 揀 (如果我無錯的話), Three 都無線到的, ...
aleck_choi 發表於 2016-7-28 12:21

鄰居!
咁 CHING 用邊間ISP呀? 有冇我上面的問題?

可能會轉HKBN....