[操作疑難] 商用router + ap 求推薦

公司有約40部員工電話會connect wifi(實際上應該冇咁多,因為會輪假 同埋得18個員工 大部分有兩部電話(私人+公司))

而家用緊既network structure係:
pccw modem - router - switch - switch - (PC*21+ ap)

router 用緊cisco rv402g. ap係一個tplink 臨時做住

想換個router同ap可以頂得順咁多人用

via HKEPC Ionic Reader v1.3.3 - iPhone

回覆 1# cckwan

還是我的cisco也可以。
因為久不久全公司電腦就會集體斷線,我要整個server櫃既modem+router幾部野reboot一次 冷卻一下之後先上到
但唔知關我地既router事定pccw modem事(因為都用左四五年)

via HKEPC Ionic Reader v1.3.3 - iPhone

RV042G 40 clients冇問題
我估係pccw modem問題機會大D

回覆  cckwan

還是我的cisco也可以。
因為久不久全公司電腦就會集體斷線,我要整個server櫃既modem ...
cckwan 發表於 2016-7-27 23:39

集體斷線﹐出事的時間﹐內聯網(即client及router/AP之間)有沒有斷線﹐是否可存取到file?

如果這個期間係存取到file﹐只係出唔到街﹐檢查是否主router/PCCW modem 出問題。

如果連內聯網都出事﹐即係AP 出問題﹐淨係restart隻AP﹐睇下得唔得。

集體斷線﹐出事的時間﹐內聯網(即client及router/AP之間)有沒有斷線﹐是否可存取到file?

如果這個 ...
peter_chan 發表於 2016-7-28 10:54

內聯網可以 咁應該係modem出事

內聯網可以 咁應該係modem出事

cckwan 發表於 2016-7-28 23:18

下次再出問題﹐淨係boot router﹐睇下得唔得。

如果唔得﹐唔好再reboot router﹐只係reboot modem﹐以了解係router 定係modem那一部出問題。

其實busniess pccw,你同佢講久唔久會disconnect, 已經可以換modem

其實busniess pccw,你同佢講久唔久會disconnect, 已經可以換modem
hithand 發表於 2016-7-29 09:51

由於樓主仲有router﹐唔知router係PCCW 定係自己﹐所以都要先了解那一件出問題。

即使係PCCW的router﹐都要知係router問題﹐叫PCCW帶router上來更換。

無線AP的話我建議買一兩台 Netgear ProSafe WNDAP350,支援2.4G和5G頻段然後可以輕鬆應付大量連線

重點你自己已經講左就係「冷卻一下」
你個櫃周圍temp高唔高過25度?最好當然係18-22度
高過就只可以同你講GOOD LUCK
當然頂到幾耐就視乎你堆DEVICE係唔係買到高質素體質

你可以搵PCCW 上黎CHECK一次PC直駁MODEM出街順唔順先