[開箱] NEC Aterm WG2200HP

話說本身由已經10MB 升到依家300MB寬頻隻ROUTER 仲係TP-LINK 740N
唔經唔覺已經用6年,屋企有DESKTOP,iphone 6s, samsung s5,ipad mini等一齊用, 而速度無論係有線定無線都被限制左
所以想趁去日本果陣買隻ROUTER
預算有限, 屋企只係好細, 當時諗緊TP-LINK C7/ NEC WG2200HP/ BUFFALO wxr-1900dhp2
C7 雖然日本係新貴同大熱,但日本買仲貴過香港買,放棄
而1900dhp2 睇落好似少功能過WG2200HP, 所以最後買左NEC

說明書同機身

設定畫面(只有日文, 不過非常方便, 由駁線到設定用到5分鐘就完成)

有線速度@サンワ cat6線(終於擺脫TP-LINK 740N 100MB 限制 )

先睇iphone 6s 2.4Ghz WIFI@TP-LINK 740N

再睇iphone 6s 2.4Ghz WIFI@NEC WG2200HP

再睇iphone 6s 5Ghz WIFI@NEC WG2200HP(以後都用呢個, 竟然同有線一樣 )

多謝收看

話說本身由已經10MB 升到依家300MB寬頻隻ROUTER 仲係TP-LINK 740N
唔經唔覺已經用6年,屋企有DESKTOP,iphon ...
Taisuke 發表於 2016-7-30 02:12

幾錢

日本同香港嘅wifi唔係會有唔同嘅咩?
仲可以用Channel 14

via HKEPC Ionic Reader v1.3.3 - Android

幾錢
patklchung 發表於 2016-7-30 07:00

7XX尾

日本同香港嘅wifi唔係會有唔同嘅咩?  
仲可以用Channel 14

via HKEPC Ionic Reader v1.3.3 - Andro ...
蠢貓 發表於 2016-7-30 09:24

唔清楚, 我一插完線就用得
介面都係比我SET 返密碼同關左2.4Ghz wifi
我只係聽過台灣係麻煩d

唔經唔覺已經用6年,屋企有DESKTOP,iphon ...
Taisuke 發表於 2016-7-30 02:12

正喎!  想問Ching 接收好唔好 (e.g. 穿一兩道牆)? 因為見佢係內置天線好似無外置咁好
Thanks

正喎!  想問Ching 接收好唔好 (e.g. 穿一兩道牆)? 因為見佢係內置天線好似無外置咁好
Thanks ...
Jdan 發表於 2016-7-30 12:51

屋企好細,不過穿左一幅牆都收到好好
另外想提提電壓100v only
仲有就係NEC 同系列(WG)都有伏野
比如WG1200HP/WG1200HS 係用realtek,唔係qualcomm 晶片,所以特別平

屋企好細,不過穿左一幅牆都收到好好
另外想提提電壓100v only
仲有就係NEC 同系列(WG)都有伏野
...
Taisuke 發表於 2016-7-30 13:17

I See, 我但求穩定同唔會過熱. realtek晶片都無所謂
Ching 係用火牛變壓100V?

I See, 我但求穩定同唔會過熱. realtek晶片都無所謂
Ching 係用火牛變壓100V?
Jdan 發表於 2016-7-30 13:23

呢樣睇好唔好彩
我隻120蚊740N 咁多年一樣咁穩定,無過熱死機
我本身有隻東京興電變壓器,所以唔洗再買

唔清楚, 我一插完線就用得
介面都係比我SET 返密碼同關左2.4Ghz wifi
我只係聽過台灣係麻煩d ...
Taisuke 發表於 2016-7-30 09:57

好奇問下
關咗2.4Ghz之後5Ghz有冇提升(覆蓋+速度)?