[操作疑難] R7000+HKBN 1000M開咗Access Control(MAC Filter)會跌速...

唔開

開咗
就算reset完router個mac list入面得一部device都係會跌

點解會咁

唔記得講
stock firmware V1.0.5.70_1.1.91
QoS同traffic meter呢啲冇開
LAN線冇問題

如果我喺DHCP Server set死我啲device既IP
同時將個IP range整到岩岩好夠佢地用
咁其他device就拎唔到新IP
都可以做到"MAC Filtering"既效果?

如果我喺DHCP Server set死我啲device既IP
同時將個IP range整到岩岩好夠佢地用
咁其他device就拎唔到新IP
...
peter88625 發表於 2016-8-2 20:08

如果你限制咗ip數量 又set static ip嘅話 理論上應該係work
但咁樣同速度好似冇大關係

如果你限制咗ip數量 又set static ip嘅話 理論上應該係work
但咁樣同速度好似冇大關係 ...
蠢貓 發表於 2016-8-2 20:21

但係我開MAC Filtering會跌速
用呢個方法就可以唔使開佢

但係我開MAC Filtering會跌速
用呢個方法就可以唔使開佢
peter88625 發表於 2016-8-2 20:34

試咗結果係點?

試咗結果係點?
蠢貓 發表於 2016-8-2 20:38

very good

very good
peter88625 發表於 2016-8-2 20:50

仲好過唔開mac filter

仲好過唔開mac filter
蠢貓 發表於 2016-8-2 21:02

upload嗰幾十Mb應該係誤差啫
一分鐘前同一分鐘後都未必做到 error≤10Mbps
更何況差成十幾個鐘做

upload嗰幾十Mb應該係誤差啫
一分鐘前同一分鐘後都未必做到 error≤10Mbps
更何況差成十幾個鐘做 ...
peter88625 發表於 2016-8-2 21:08

唔知mac filter係咪會加重cpu負擔而搞到throughput下降?
不過宜家你搞掂咗就得