[操作疑難] WIFI ROUTER HANG 機....

用緊TP-LINK 1043nd v3 , 呢2日係咁HANG ROUTER ( 感覺大流量...就會HANG ), HANG 係拎唔度IP / 就算拎度IP..上唔度網....TPLINK 後台都連唔度..

用左接近一年.......因為屋企本身都幾多電子野( 我自己本身就唔多鐘意用WIFI )....

依家1部TP-LINK 主 + 1 隻 4 PORT SWITCH + 8個SWITCH + 1部小米MINI 係房...

睇落好似插左好多野...但其實真正用既DEVICE, 只有2-3部....

會唔會因為插得太多野而有影響?

TPLINK 已經UPDATE 度最新VERSION..( 原裝)

用緊TP-LINK 1043nd v3 , 呢2日係咁HANG ROUTER ( 感覺大流量...就會HANG ), HANG 係拎唔度IP / 就算拎度IP ...
hkmix 發表於 2016-8-2 13:43

你d係咩switch? 100m 定1000m?

我估只用幾個device無理由咁差掛,你試下cut 咁個switch 會唔會仲hang

你d係咩switch? 100m 定1000m?

我估只用幾個device無理由咁差掛,你試下cut 咁個switch 會唔會仲hang ...
NeTZoO 發表於 2016-8-2 13:55

其實好怪....我琴日用緊電腦(NOTEBOOK , WIFI 連左去小米MINI ).....上上下網就上唔度網了.

Tplink router年零貨仔就會狂死機。
如果有保養就拎去上環換過隻新,過保都可以試下自己換電容

via HKEPC Reader for Android

會唔會因為插得太多野而有影響?
hkmix 發表於 2016-8-2 01:43 PM [img][/img]

唔會

有研究精神可以換火牛換網線刷各式固件
唔想煩可以直接換新

唔會

有研究精神可以換火牛換網線刷各式固件
唔想煩可以直接換新 ...
TH30 發表於 2016-8-2 14:33

THX......得閒換野試下先..

我本身用緊TPLINK 841n .....用左都好幾年了....都好正常...換左1043 就咁多問題...失望.

問多小小野.....如果我唔開WIFI ( 1043ND ) .... 照道理應該會穩定好多? 因為LOADING 少左..

1043依家會唔會太舊?CPU要處理依家啲網絡流量可能會負擔太重,我之前公司用1043本來好地地,後來同事一多就唔多掂,改用華記N56就即刻順暢好多,依家同事更多,都係無乜問題,但因為要管啲同事唔好亂上網,所以換咗飛魚星,但唔覺快咗。

問多小小野.....如果我唔開WIFI ( 1043ND ) .... 照道理應該會穩定好多? 因為LOADING 少左.. ...
hkmix 發表於 2016-8-3 09:14

但router基本功能就係wifi+lan咁一齊行
要咁樣就個Router好似慘咗啲
唔想換就試下Flash dd-wrt

via HKEPC Ionic Reader v1.3.3 - Android

1043依家會唔會太舊?CPU要處理依家啲網絡流量可能會負擔太重,我之前公司用1043本來好地地,後來同事一多 ...
hkwtongme 發表於 2016-8-3 09:36

THX 你既意見...因為我自己用緊HKBN @ 500M .......同埋我自己好小下載野.......

題外話....TPLINK 個WIFI 真係比較弱...就算冇主力牆....有時都係收得3格度 ( 4 格滿 @ ANDROID 手機)