[操作疑難] 最終都係入左netgear r8500

之前既問題--->Linksys EA9500 & ASUS RT-AC5300 大家會考慮邊隻?

而家用緊Netgear r8000 轉去 hkbn 1gb, 想換隻router  大家心水會點揀? thanks 各師兄~

最終決定都係入左同牌子既,Netgear r8500 大少  

而家好容易mon住所有既裝置,仲差隻nas 同 屋企人2台 notebook 未開,開埋一於試盡佢效能再分享

Linksys EA9500 & ASUS RT-AC5300 大家會考慮邊隻?

而家用緊Netgear r8000 轉去 hkbn 1gb, 想換隻router   ...
computerman2 發表於 2016-8-2 20:24

R8000都唔夠用
EA9500有8個port口 係特點
而且佢新啲 今年6月先出
除非你想玩Aggregation 咁就揀Asus

回覆 2# 蠢貓

不過我以前用過既asus,router來講係感覺比較熱同易壞...

回覆  蠢貓

不過我以前用過既asus,router來講係感覺比較熱同易壞...
computerman2 發表於 2016-8-2 20:52

部netgear唔夠勁咩

回覆 4# 蠢貓

以前夠用,但屋企多人, 同個router 又駁nas 做server,又同時用來做cas music center...又destop , 6部左右device, 有d 開始唔夠做喇

回覆  蠢貓

以前夠用,但屋企多人, 同個router 又駁nas 做server,又同時用來做cas music center...又des ...
computerman2 發表於 2016-8-2 21:23

哇 咁都幾熱鬧
ea9500應該啱你用 8個port夠你用
http://www.smallnetbuilder.com/w ... bit-router-reviewed
呢度有篇smallnetbuilder嘅ea9500同ac5300嘅決鬥

哇 咁都幾熱鬧
ea9500應該啱你用 8個port夠你用

呢度有篇smallnetbuilder嘅ea9500同ac5300嘅決鬥  ...
蠢貓 發表於 2016-8-2 21:31

好睇睇先,唔該

回覆 1# computerman2

梗係用新嘢EA9500

回覆  computerman2

梗係用新嘢EA9500
soho968 發表於 2016-8-3 01:36

好似價錢都幾抵下

回覆 5# computerman2

其實,個個都會系咁用部Router,
家用,R8000已經系over,
有無Peak Hour時睇過,cpu 同 ram usage ?
如果有開vpn,同bt,先會大loading