有冇得合併番上網同電話既約?

我本身上網同電話分開唔同公司約
做唔做到合併番去電話果間(hkbn)用番舊個電話號碼?
但見佢啲組合月費好似係比新號碼

可以, 我都係用開網上爬,固網電話用嫂馬桶, 一齊轉去hkbn度, 剛好兩樣約滿差不多日期, 如果不同, 佢會什個臨時電話跪號碼

可以, 我都係用開網上爬,固網電話用嫂馬桶, 一齊轉去hkbn度, 剛好兩樣約滿差不多日期, 如果不同, 佢會什個 ...
Vincent2006 發表於 2016-8-5 20:01

之前問過又話唔得
再問多次先

我估你問題係本身電話HKXN而寬頻係其他公司。宜家想寬頻去埋HKXN度,再係HKXN度合拼電話+寬頻約。

咁嘅話一般都唔得,亦未聽過有人得,因為電話約已生效咗。

回覆 3# KennyCKL1822

若果你上網同電話約都係hkbb,要2份約到期日相距6個月內,先比你合拼(個人經驗)
至於若果唔同公司,就你自己夾到期日,自行轉過去好.

你嘅情況,3仔我試過可以..

原先3仔家居電話,而寬頻係其他公司

之後3仔家居電話未到期(重有最少半年約),但寬頻(其他公司)到期先

跟住打電話人比3仔CS傾,保留原先電話號碼,開一個新約(3仔原先電話號碼+3仔新裝嘅寬頻),重攞足嗰個電話加寬頻Plan一切新客優惠(包括免安裝費,P記無線家居電話等等)
3仔取消舊電話合約(無任何penality,無任何額外條件),舊家居電話合約就計到成功安装寬頻嘅前一日

嗰時啱啱3仔做緊大型promo,乜都肯做唔出奇

呢D機遇,可遇不可求,一般日子ISP回覆話唔得唔出奇

你嘅情況,3仔我試過可以..

原先3仔家居電話,而寬頻係其他公司

之後3仔家居電話未到期(重有最少半年約), ...
solexkey 發表於 2016-8-8 13:20

唔該晒樓上師兄

唔該晒樓上師兄
KennyCKL1822 發表於 2016-8-8 22:44

如果你使用量低, 只喺想keep家居電話 number,方便寬頻(其他公司)到期合併,

可以硏究以下post有無計
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1
尤其喺信通電話Comnet,$28/月,固網電話軟件版計劃 (按使用收費),但唔知合約到期前轉走前點計 ,你可以硏究吓先