除左PCCW,有邊間家居電話係真固網?

用緊香港X頻家居電話,成日打唔通,打得通一接就斷線,叫師傅來攪都攪唔好,想轉返唔用ip phone,有咩推薦?

用緊香港X頻家居電話,成日打唔通,打得通一接就斷線,叫師傅來攪都攪唔好,想轉返唔用ip phone,有咩推薦 ...
jacky912 發表於 2016-8-9 11:32

又要平,又唔想用ip phone,倒不如考慮用數記的家+電話。

用3g網提供服務,但不能駁fax ,分機,平安鐘及必須用數記的手機。
可靠度有一定保障。

照計通話斷線唔關入屋線事,最多換塊面板就OK
我自己用左HBB好多年都冇事,反而好多年前PCW成日壞面板

你想行銅線都係用返PCW啦冇得揀架喇
8倉同4仔都有租PCW線既,不過咁不如用原生PCW

又要平,又唔想用ip phone,倒不如考慮用數記的家+電話。

用3g網提供服務,但不能駁fax ,分機,平安鐘及 ...
peter_chan 發表於 2016-8-9 11:40

我用緊數記,家中收得差,要飛線。
應該用唔到數記服務。

照計通話斷線唔關入屋線事,最多換塊面板就OK
我自己用左HBB好多年都冇事,反而好多年前PCW成日壞面板

你 ...
TH30 發表於 2016-8-9 11:44

我當年就係轉寬頻時,由PCCW轉埋固網電話去香港X頻,
寬頻問題無咩問題,家居電話真係好垃圾。
如果有其他"真"固網電話選擇,平過PCCW就OK。

回覆 1# jacky912

用開和記固網電話無咩問題. 價錢比 PCCW 平得多.

回覆  jacky912

奶醬多 發表於 2016-8-9 13:37

謝謝,如果香港X頻呢兩日都解決唔到問題,我叫佢取消服務,我轉去第二間。

我一樣早幾年都轉走左, 費事年年都要同PCCW班友仔周旋

我一樣用緊和記固網電話無任何問題..

想問一下固網帶Number過台好似手機咁不用通知PCCW, 直接同HGC申請就可以?