發覺CAT6 LAN 線唔夠長想延長的方法

我想問一下如果我求係高D 的, 要行CAT6
係咪最簡單方法係洣買返一粒CAT6 的骰仔夾左佢, 另一端夾水晶頭來延長?
定可以兩邊的CAT6 線都一齊夾在骰仔那八隻腳上都OK?
如果要做又那一個方法好D?

謝謝各位師兄~

我想問一下如果我求係高D 的, 要行CAT6
係咪最簡單方法係洣買返一粒CAT6 的骰仔夾左佢, 另一端夾水晶頭來 ...
fai3600 發表於 2016-8-9 14:35
係,可行。

之後用玻璃膠之類物體,封死粒股的4邊,淨係留個插線位,減少意外整甩/鬆入面的細線,耐用好多的。

係,可行。

之後用玻璃膠之類物體,封死粒股的4邊,淨係留個插線位,減少意外整甩/鬆入面的細線,耐用好多 ...
peter_chan 發表於 2016-8-9 14:51

你意思係用水晶頭方法好?定係唔用水晶頭直接二邊線都夾哂去骰仔8隻腳好?

你意思係用水晶頭方法好?定係唔用水晶頭直接二邊線都夾哂去骰仔8隻腳好? ...
fai3600 發表於 2016-8-9 15:07

骰仔一邊,同平時打法一樣。另一條打水晶頭,插入去便可收工。

基本上同整個wall socket做法係相同。

不過骰仔設計係放在盒仔入面固定,如果你唔係裝盒仔,便要怕整鬆細線,所以要用玻璃膠之類,痴死固定骰仔的細線,這樣才可耐用。

骰仔一邊,同平時打法一樣。另一條打水晶頭,插入去便可收工。

不過骰仔設計係放在盒仔入面固定,如果你 ...
peter_chan 發表於 2016-8-9 15:12

姐係冇人會直接二邊線都夾哂去骰仔8隻腳到咁做?

20蚊以內既做法= 夾BY豆 (接線子)
https://world.taobao.com/item/52 ... 4.0.0.l6qsFt#detail

我試過用黎過1800機交報告都冇問題

出黃金都有賣,我比條LINK你睇下樣ONLY,街賣好平,用8粒無謂買一盒

姐係冇人會直接二邊線都夾哂去骰仔8隻腳到咁做?
fai3600 發表於 2016-8-9 15:13

你這樣做,中間咪要用多條線囉,用料又多了。

有無這個需要?有無必要這樣做?

兩粒骰仔用條短線直駁

都有諗過用豆, 我買貴D 買3M 都無所謂, 但因為入牆的, 第日再攪會超麻煩.....所以先諗貴D用骰仔既做法...
呢D豆我有好多........最好好似係3M 出個隻D大紅豆?

20蚊以內既做法= 夾BY豆 (接線子)

我試過用黎過1800機交報告都冇問題

出黃金都有賣,我比條LINK ...
chining0923 發表於 2016-8-9 15:30

回覆 7# peter_chan

無多到線, 只係唔知8隻腳條隙夠唔夠食每腳兩條銅芯姐