[操作疑難] dual WAN 設定問題

我用緊draytek 2925, 有兩條line

WAN 1: HKBN
WAN 2: PCCW

之前兩個都顯示已連綫,又上到網,所以無留意
今日我將WAN1條綫移左去letv box,繼續正常使用

但係個router show WAN2 正常, 不過竟然上唔到網

Browser show hints 話DNS problem

求教正確setting, thanks~~

DNS problem 咪set. 翻個正确嘅DNS lor
Google DNS 8.8.8.8
8.8.4.4

via HKEPC Reader for Android

回覆 1# bearbrick722

因為2家公司都有自己的DNS伺服器,
手動設定只用外面的DNS就好,Google /opendns,
但是要注意會不會對自己服務有影響。
例如用了Google DNS用NoIp有機會短時間連不上。

尼個問題, 我遇過 ~

原因是, ISP 自己的 DNS, 只可以用佢自己 network 去 resolve ~
可能是佢會 block 自己 network 以外的人去 resolve ~
eg. HKBN DNS, 只可以 HKBN 條 link or network 去用 ~
其他人, eg pccw, 佢會 block ~

我果次個 case 是, pccw + hgc , 行 dual wan ~
果次個問題是, user 收唔到 hgc D e-mail (用 outlook).
最後就, set 左 rules, 去 hgc e-mail and dns 時, 指死佢行 hgc 條 link

你個 case, 應該個 router 自己拿 dns 時, 去 google dns or opendns, 就應該可以了 ~

樓主係set failover?
2 個WAN 個DNS唔好係Lan setting入面set. 要係WAN入面分別係2個 ISP既WAN1同WAN2入面做設定。

尼個問題, 我遇過 ~

原因是, ISP 自己的 DNS, 只可以用佢自己 network 去 resolve ~
可能是佢會 block 自 ...
小倫哥 發表於 2016-8-11 03:23

應該似係呢個情況啦!!!!

因為我發現我有部分網站上到, 不過大部分就上唔到......

不過呢,無論我點改WAN setting 個 DNS,出面個DNS依舊無變........
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你應該係router嘅LAN DHCP set死派router嘅IP做client嘅DNS。

我用緊draytek 2925, 有兩條line

WAN 1: HKBN
WAN 2: PCCW

之前兩個都顯示已連綫,又上到網,所以無留意
...
bearbrick722 發表於 2016-8-11 02:13

RE: dual WAN 設定問題

你應該係router嘅LAN DHCP set死派router嘅IP做client嘅DNS。
tgo 發表於 2016-8-11 15:48

咁即係我圖裡面既setting錯左? 求指教

你試埋圈住個位淨係入d主DNS,set做192.168.1.1(即係你隻router).然後係你嘅電腦開command prompt,行一次 ipconfig /renew,再試一次

咁即係我圖裡面既setting錯左? 求指教
bearbrick722 發表於 2016-8-12 10:02
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你試埋圈住個位淨係入d主DNS,set做192.168.1.1(即係你隻router).然後係你嘅電腦開command prompt,行一次 ip ...
tgo 發表於 2016-8-12 13:29

thanks first, I will try on weekends