有冇人可以幫幫手tracert個ip地址

203.74.11.19
3HK 100M

HKBN 1000M
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 2# 高登天后

到底係我3HK出海條線有問題 定台灣嗰邊問題??
    另外HKBN嗰條又唔見高PING.....

睇個ping time就知樓主係用Wireless做traceroute...... 咁嘅ping time分分鐘仲要係2.4Ghz, 試黎都無乜謂

回覆 4# kennylam777

3HK係直插lan線去tracert

兩個result都有問題
hop 1 base ping已經過10
如果你真係行緊lan線既話 明顯你/有人bt緊或dl緊野拖慢隻router
變相拉長左整體時間
正常hop1未出街前最多1-2ms  多過已經係有問題 可能係隻router忙緊 可能係隻router太熱 可能係其他野

搞掂左呢點先試到係唔係isp問題

回覆 6# 留白兄
已經關曬所有屋企連接wifi嘅電子產品
以下係經router tracert出黎嘅結果

回覆 3# 日本和牛

臺灣Hinet問題,全因HGC和Hinet鏈接是透過NTT而Hinet對他和NTT的BGP Session做過手腳而導致只有最高級的Hinet IP才能透過香港的互連連進去,其餘的都要被NTT帶去東京才能做交換(老實說除了HGC還有很多有用NTT的都受影響,例如SoftLayer和DigitalOcean新加坡)

回覆 8# licson

我反而覺得係垃圾和記出事
因為佢太靠ntt出海
反而pccw同hkbn都有同種花互連

回覆 9# 留白兄
modem直連電腦去tracert (已經關曬所有連接wifi嘅電子產品)