[操作疑難] 能否街外連接中繼器

買左2部NETGEAR R6300 V2(MERLIN版)
SET到係街用手機連入主ROUTER(R6300 V2),
但就唔知點SET係街用手機連入隻做左中繼既R6300 V2。
希望大家可以幫幫忙。

原理上
當你既中繼係一部電腦
主 router port forward 俾中繼就可以

你個情況前提係要知道中繼用邊個 port, 可唔可以改 port 同手機 apps 上可唔可以改 port

Asus Merlin 就得

原理上
當你既中繼係一部電腦
主 router port forward 俾中繼就可以

你個情況前提係要知道中繼用邊個 port ...
winstercafe 發表於 2016-8-15 10:11

我係用ASUS MERLIN,
不過唔識SET野,
因為做左中繼果部R6300,
SETTING少左好多。

我係用ASUS MERLIN,
不過唔識SET野,
因為做左中繼果部R6300,
SETTING少左好多。 ...
eiji_toe 發表於 2016-8-15 13:35

首先,唔知你話「係街用手機連入隻做左中繼既R6300 V2」
意思係咪用 browser login web admin page?

secondary router:
-> Administration -> System -> Web Interface -> Authentication Method = HTTPS
-> HTTPS Lan Port -> e.g. 8123
primary router:
-> WAN -> Virtual Server / Port Forwarding
-> Port Range (External Port e.g. 8345) + Local IP (secondary router IP) + Local Port (e.g. 8123)
係街用手機連入: https://{external ip}:8345/

首先,唔知你話「係街用手機連入隻做左中繼既R6300 V2」
意思係咪用 browser login web admin page?

sec ...
winstercafe 發表於 2016-8-15 14:46

係呀,想係街連入中繼個WEB ADMIN PAGE
謝謝幫忙
我放工試下先

sec ...
winstercafe 發表於 2016-8-15 14:46

成功左,
感謝CHING出手

不過就發現另一個問題
就係入左中繼之後,
入唔到中繼個DOWNLOAD MASTER
發現DOWNLOAD MASTER個PORT係另一個,而且係HTTP

已經攪掂
再set多一組port fw就成功