網上行加推打機神線服務  打機要反應快可加錢

香港上網的速度已經很快,用家追求的很多時已不止是速度,還有系統的延遲反映。網上行最近宣佈推出專為網絡遊戲玩家而設的「打機神線」額外服務,並於8月19日至22日假香港會議展覽中心舉辦的2016香港電腦通訊節做示範。

現有網上行用家需額外加錢才能使用有關服務,其好處是具備網絡遊戲連線低延遲值low latency保證。若用家連接至指定遊戲伺服器所得出之ping值,在連續超過兩小時均持續超過網上行所保證的延遲值基準,當日受影響的服務收費將雙倍退還。

有關服務亦提供全天候網絡遊戲連線監察,首階段服務將連接19個海外遊戲伺服器。另外,亦會有獨立網絡遊戲線上支援服務平台。有興趣的,由8月19日起,所有1000M或10G的網上行光纖入屋寬頻服務計劃客戶,均可以月費HK$68月費登記額外的打機神線服務計劃,不用有任何合約承諾期。

所謂「打機神線」其實是網上行與全球多個海外遊戲伺服器提供連結,確保遊戲迷在進行遊戲時候能獲得最佳的網絡質素。「打機神線」額外服務提供以下 6 項功能:

網絡遊戲連線低延遲值( low latency )保證
延遲值保證,將包括首階段 19 個指定海外遊戲伺服器。客戶在建議系統要求下,電腦連接至指定遊戲伺服器所得出之 ping 值,在連續超過兩小時均持續超過「網上行」所保證的延遲值基準,當日受影響的服務收費將雙倍退還予客戶。詳情請瀏覽網址 http://gamer.netvigator.com (網頁將於 8 月 19 日推出)。
連線監察
首階段服務將連接 19 個海外遊戲伺服器,提供連線監察,當中包括《英雄聯盟》、《鬥陣特攻》、《暴雪英霸》、《暗黑破壞神III》、《魔獸世界》、及《星海爭霸II》,讓玩家可掌握最新的網絡情況。
獨立網絡遊戲線上支援服務平台,優先協助用家解答疑難。
快速及穩定下載熱門網絡遊戲檔案,以縮短遊戲檔案下載時間。
聯繫知名網上遊戲直播平台,提升收看串流直播時的順暢度。
尊享專業遊戲配件折扣優惠。

又要串一串網上行
去台灣26ms叫做神?
幾多人23,24都試過
你先保證得26ms仲要叫人加$68
用邊度諗野架

回覆 1# 留白兄

學埋電信D好o野.

其實佢講緊係保證
就你嗰個例子, 可能靚嗰時23, 衰嗰時32, 時好時壞
佢所以咪可能用最好嘅23 + 15% margin, 變成保證26

P.S. 呢D其實都要對面server 唔死先有得保證

回覆 3# spadeace

有保證都死啦  要連續衰2hrs先有得claim

家用寬頻好似冇latency保證,普通商業寬頻都冇。只可以話佢以前就真係幾快既,依家就難講。咪又有多個借口收錢囉。當然你比唔比係另外一件事。

香港上網的速度已經很快,用家追求的很多時已不止是速度,還有系統的延遲反映。網上行最近宣佈推出專為網絡 ...
留白兄 發表於 2016-8-18 09:44

你要用返人地公司個角度黎睇
你set到咁近,容易咩超過, 以商業角度出發當然會比自己有走位空間

平均22-23佢肯保26ms算好架啦

回覆 6# s84292

講真
鬼唔知阿媽係女人
收你68蚊一個月只係保你有正常表現 而唔係好過正常人既表現
仲要係2hrs  一睇就知d條款只係對自已有利
又要抄人 但又唔敢抄足
雖然mrp個ping都唔係穩定得去邊
https://myrepublic.net/sg/gamer-custom-routing/

回覆  s84292

講真
鬼唔知阿媽係女人
收你68蚊一個月只係保你有正常表現 而唔係好過正常人既表現
仲要係 ...
留白兄 發表於 2016-8-18 11:19

其實有好多物理限制影響到,就算佢行專線都突破唔到某D極限(ping受制於光速,除非你有超光速專線)
咁佢又包埋繁忙時間,咁我覺得都ok, 係68蚊貴左d, 38-48蚊就差唔多
網上遊戲直播平台呢個我倒是想知道有冇保證,又點保證法

美服包112-160ms其實都算好,歐服就唔講~我hkbn成日夜晚爆到300

家用奄割特別版SLA....又比佢諗到HAHAHA...其實又唔錯既,有商業級既SLA WO
2小時已經好好

搞慢其它無比68既就得啦