HKBN 500M, 但條 Cat 5 (or 5e?)限制了在 100M之內?

請教,

HKBN 500M

1) 用 TP-Link C9 測試
直接光纖機旁經 router(有線)短LAN線測試有 520+M

2) 同一 router
大廳靠近 router 測試 無線WIFI 有 300+ to 400+ M.

3) 但入到房間,隔左憧主力牆, 同一 router
5GHz(理論上穿牆較2.4GHz 弱)無線就剩 80+M to 130+M.

4) 同 router 房間內 turn off 了 wifi,
而插了一條幾年前買的駁入房 50-meter LAN 線 就
測試(有線)只有 90+ M, 似乎條線限制了在 100M 之內.....

check 過條線上面印住好似    5@
所以我都唔知條線算係 Cat 5 or Cat5e,
但肯定唔係 Cat6,

50-meter 雖然幾長但應該唔係速度既 limiting factor,
應該係 Cat 5 既問題 ?
因為條 LAN 線之前裝修時已經癡左落牆和鑽左窿,
換線就要重新搞過駁過....

但依家睇來如果要條 LAN 線 run 到 超過 100M, 最好
run 到上面    1)    一樣有足足  520+M 的話,
係咪冇其他辦法,一定要成條線換過條新線 Cat 6 (或 Cat 7?)
再重新搞過駁過?

Cat5唔得, 要Cat5e先得
50米咁長, 建議Cat6穩陣D
Cat7天價, 無謂諗

Cat5唔得, 要Cat5e先得
50米咁長, 建議Cat6穩陣D
Cat7天價, 無謂諗
KinChungE 發表於 2016-8-19 23:24

睇來用住 wifi 先,

遲下趁裝修換過條 cat6,
如果再遲好多就或可以甚至直接換條cat7(但就唔知幾年先跌價...)

最簡單 轉高質cat6就一天都光哂

可以 check 吓條 50m cable 嘅 RJ45 頭係咪打足 8芯

睇來用住 wifi 先,

遲下趁裝修換過條 cat6,
如果再遲好多就或可以甚至直接換條cat7(但就唔知幾年先跌 ...
red_devil 發表於 2016-8-19 23:37

Cat6已經可以行到10G (最多55米)
不過10G普及, 估計10年內都唔會發生

最簡單 轉高質cat6就一天都光哂
蠢貓 發表於 2016-8-19 23:38

唔識分高低質,
50 meter cat 6 線 高登黃金鴨寮街
都可以了嗎,$100-$200 ?

回覆 7# red_devil

牌子可以答你amp, systimax, schneider
但價錢就答你唔到

回覆  red_devil

牌子可以答你amp, systimax, schneider
但價錢就答你唔到
蠢貓 發表於 2016-8-20 00:17

thx

回覆  red_devil

但價錢就答你唔到
蠢貓 發表於 2016-8-20 00:17

How about 3M?