新手SETUP CISCO RW180W

小弟因為工作關係, 須要VPN, 所以買了一個二手CISCO ROUTER, 買完之後發現SETTING比舊ROUTER複雜好多。GOOGLE完之後, 大部分問題已經解決, 唯獨以下兩個問題係解決唔到:
1. 之前用CANON 既SP900無線打印, 而家都用唔到, ROUTER內冇SET過FIREWALL同SECURITY
2. 我個ROUTER連接左一個NAS, 不過發現只能透過INTRANET拎到NAS既野, EXTERNAL LINK就ACCESS唔到.

請問有冇高手知道咩問題?

>>1. 之前用CANON 既SP900無線打印, 而家都用唔到, ROUTER內冇SET過FIREWALL同SECURITY

你是否 wireless lan 用 wired lan, 2 個是不同的 network,
之無 set 到 route or firewall rules, 去比佢過

>>2. 我個ROUTER連接左一個NAS, 不過發現只能透過INTRANET拎到NAS既野, EXTERNAL LINK就ACCESS唔到.
1. 你可以 set vpn, vpn 反入去個 network 先用 ~
2. 你可以 set NAT (or NAT), port forward 去個 NAS.
(當然 firewall rule, 都要 set)

回覆 2# 小倫哥

唔該C兄,你意思係我要SET 左FIREWALL RULE先用到WIRELESS NETWORK CONNECTION? 因為我而家乜都冇SET

回覆  小倫哥

唔該C兄,你意思係我要SET 左FIREWALL RULE先用到WIRELESS NETWORK CONNECTION? 因為我而家 ...
testshing 發表於 2016-8-20 21:54

可能吧,

1. 未玩過 RW180W, 唔知個 wifi and wired 是否用同一個 network, 如果 唔同, 你可能要 set

2. 嘗試 set 2個 IP, allow any 去試下 la ~

回覆 4# 小倫哥

感激! INTRANET PRINTER果度OK左了, 不過EXTERNAL NETWORK都係未入到個NAS

回覆  小倫哥

感激! INTRANET PRINTER果度OK左了, 不過EXTERNAL NETWORK都係未入到個NAS ...
testshing 發表於 2016-8-20 22:06

1. 你可以 set vpn, vpn 反入去個 network 先用 ~
2. 你可以 set NAT (or NAT), port forward 去個 NAS.
(當然 firewall rule, 都要 set)

2. 你可以 set NAT (or NAT), port forward 去個  ...
小倫哥 發表於 2016-8-20 22:12

我一用呢個設定, SAVE完就上唔到網, 唔知係咪有咩搞錯呢?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我一用呢個設定, SAVE完就上唔到網, 唔知係咪有咩搞錯呢?
testshing 發表於 2016-8-21 00:09

你用 HKBN, 應該只有一個 IP
應該是 set "Port Forwarding" (另一個名, 可以叫 PAT)
之後指去, 好 port 1234, 就 Port Forwarding 去你個 nas 度 ~

eg. public : 123.203.0.1, port 1234.
就 Port Forwarding > 去 NAS : 192.168.1.176, port 443 (NAS web ui)

你個 range length : 有 100 個 IP ?
應該是 set 1 吧 ~ (只有 1 個 IP)

回覆 8# 小倫哥

我試過咁SET, 都係入唔到, 係咪搞錯左D咩?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆  小倫哥

我試過咁SET, 都係入唔到, 係咪搞錯左D咩?
testshing 發表於 2016-8-21 15:15

start IP, try 123.203.207.78

service : http (but 應該是 18080)

not https