急問 光纖用lan卡問題

剛剛搬左屋
之前用開電話線
新屋有得用綱上爬光纖1000mb
而家問題系 電腦本身onboard lan 死左
用緊張陳年蟹卡仲好似得10-100

想問問 有咩好lan卡 推卡 500樓下
越平越好
thz

回復 1 #find72

其實都係買張giga lan card就得
想好少少就唔好買蟹lan

Btw我之前買咗幾張團購貨尾broadcom pcie lan card,有冇興趣?

回復 find72

其實都係買張giga lan card就得
想好少少就唔好買蟹lan

Btw我之前買咗幾張團購貨尾broadcom  ...
C-Leung 發表於 2016-8-22 19:04

先謝過意見
如果真的有需要再找你

剛剛搬左屋
之前用開電話線
新屋有得用綱上爬光纖1000mb
而家問題系 電腦本身onboard lan 死左
用緊張陳年 ...
find72 發表於 2016-8-22 15:24

TP-LINK gigabit pci-e lan, 用realtek chip, 一百幾十

Intel Gigabit CT pci-e lan, 大約四舊水, 絕對穩陣

回復 3 #find72

再唔係可以搵dull師兄,問下佢仲有冇得賣,我都係喺佢度買架ja
佢以前搞咗咁多團broadcom lan card應該可靠

如果唔想麻煩去舖頭就買到,就好似樓上師兄講平蟹仔貴intel

回復 find72

再唔係可以搵dull師兄,問下佢仲有冇得賣,我都係喺佢度買架ja
佢以前搞咗咁多團broadcom lan ...
C-Leung 發表於 2016-8-22 22:39

仲有一個問題  請指教
尋日 師父系我面前用佢部腦試比我睇
測速有8xx mb上同下載
但黃昏時 自己set up好哂間屋 起埋部腦
自己試就得返5xx mb上下載
已經落街買左條新的cat6線3m長 同原本果條舊線試過分別不大
所有野重新開機都無咩用

部機config
z77 i5 3570k 8gb ram gtx1070 c driver 用ssd 仲有4,5個hdd插住
lan 卡睇返系行到10,100,1000的陳年pci蟹lan卡

其實上唔到800mb 上下載 會唔會關張pci蟹lan卡事?
如果換張pcie會唔會好d

用蟹 lan 動物機長開 24x7 幾年, 配逃記廿雞有找 15m CAT6 線, 穩定足 9xxMbps.

一號機及 laptop onboard 煙條 lan, 用唔出有咩地方好左

仲有一個問題  請指教
尋日 師父系我面前用佢部腦試比我睇
測速有8xx mb上同下載
但黃昏時 自己set  ...
find72 發表於 2016-8-23 14:05

pci lan太舊, pci速度亦有限制, 換pci-e係指定動作

pci lan太舊, pci速度亦有限制, 換pci-e係指定動作
AC360 發表於 2016-8-23 20:09

受教

頭先下午茶時間鼠左出去買左張tp link
tg 3468 90幾蚊
剛剛放工返到屋企安完再試
即刻上返700幾上 900幾下
問題解決哂

再一次謝過樓上所有ching幫忙