[操作疑難] 隻Wifi Router幾個月冇熄過,熄咗畀佢抖抖就着唔返?

話說Modem同Wifi Router長期都開住冇熄...
今朝諗住畀佢哋抖抖降吓溫就一齊拔電...
點知頭先插返電...Modem冇問題...電腦用Lan線上到網...
但係完全detect唔到隻Router o既wifi...連燈都冇著...火牛仍會發熱的...
嗚嗚...點解會咁o架...亓_亓...
請問會係壞咗乜嘢?定咩原因?
Modem同Router唔應該熄機抖抖的嗎?

心急人上   謝謝各位!

唔出奇,一路唔斷電吊住條氣所以一路都work
但火牛/router隨時已經有cap爆咗,一斷電隨時出事

想知係火牛定router出事,搵隻output電壓相同電流接近or大過原裝嘅火牛駁router試試啦

個人意見唔用果時就應該要dispower佢地,唔係好似你個case咁積熱幾年,隨時有零件老化都唔出奇

唔出奇,一路唔斷電吊住條氣所以一路都work
但火牛/router隨時已經有cap爆咗,一斷電隨時出事

想知係火牛 ...
C-Leung 發表於 2016-8-22 19:32

所有電器通電著嗰一刻都有 electrical surge
頂唔順就爆

利申中學讀文科

回復 3 #winstercafe

一般router input都係12v,surge極有限吧…
反而積熱加速電子零件老化,特別係液態(定電解?)電容
相信大部份爆cap都唔係electric surge導致,除非有心玩爆cap

話說Modem同Wifi Router長期都開住冇熄...
今朝諗住畀佢哋抖抖降吓溫就一齊拔電...
點知頭先插返電...Modem ...
DropOut 發表於 2016-8-22 19:15

做一次reset恢復原廠設定, 都唔得就可以換

回覆 2# C-Leung
回覆 4# C-Leung
冇積熱幾年,最多幾個月咋。
不過隻 Router 好似都好多年o架喇...老化都唔奇...
Level One WBR-3405TX 嚟,火牛Output 5V、2.5A。
暫時只搵到 9V、10V、12V、16V o既牛,有隻5V、1.5A,但個圓頭大得濟。
已拆開 Router 睇,似乎冇乜異樣,一陣up相,供各位參考。
火牛唔知點拆,可以點check?撻錶得嗎?
回覆 5# AC360
哦...通唔到電都reset到?試晒其他方法再試試呢個~唔該晒~

回復 6 #DropOut

擺咗好多年,零件老化都唔奇,電容都有限期嘅

火牛可以用它表它,但no loading下就咁它都未必準,有loading先drop voltage都唔奇

既然係舊款g router,要整麻煩的話就換啦…而家買隻n什至100m ac router都係一百幾十

3405TX算好野黎丫
我都用左幾年,又係突然死亡
拔電放一晚先再插,睇下得唔得囉

回覆 7# C-Leung
唔制…睇落去仲靚靚仔仔…
好想救返佢~最多再摷吓啲火牛…
畀住張Router底板相大家睇睇先~
唔夠清/影唔到重點的話,一陣沖完涼再影~
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 9# DropOut

咁想活化,識換電容嗎?換晒佢試下~