[操作疑難] PCI-E wireless card 一問

話說因為間房同router有段小距離 (隔左塊石屎牆), 之前就用過2隻不同既TP-LINK usb wifi去上網.
1支單天線 (舊), 1支雙天線 (現時)
但發覺雙天線依然出現開機無法連線, 拔完再插返好多好多好多次先work...

實在忍唔住呢d頹況, 想問下各位師兄我如果想買張wireless PCI-E 卡, 有冇咩需要注意?
上網望過下下面呢隻asus既, 價錢可以接受, 但未知性能O唔OK?

https://www.asus.com/hk/Networking/PCEAC56/overview/

同埋想問下... 我部機1年前買 會唔會support唔到現時既wireless pci-e 卡?
又或者選購時需要注意既地方?
因為小弟都係第1次咁樣買parts自己裝入電腦... 都有d驚買錯

P.S: 本身電腦另外裝有1張 "Realtek PCIe Family Controller"既網卡...

回覆 1#
Realtek PCIe Family Controller 是你主板有線果張。
買內建的好處是省下USB對CPU的使用率消耗。
其次,你撞到的機會少D,你現在果支應該都撞到不少次吧。

PCI-E卡,你裝好驅動就能收WI_FI和你Notebook一樣用法。
買B版/Intel的就差不多了。

Realtek PCIe Family Controller 是你主板有線果張。
買內建的好處是省下USB對CPU的使用率消耗。
其 ...
cct241292 發表於 2016-8-24 22:27

師兄... 請問咩叫B版/intel??

師兄... 請問咩叫B版/intel??
nigeltang01 發表於 2016-8-24 23:21

粒晶片用 broadcom/intel 比較好

回覆 3# nigeltang01

嘛,上面那位也說了。
Intel方案有 AC7260 ,Notebook型號,要用轉接卡。
卡要299,連同轉接卡和外接天線500-600元,TB有些套裝賣,
看你要新卡還是拆機卡。

broadcom大多也是這樣,BCM4360,別名黑蘋果卡。
MacBook內建就是這張,組黑蘋果機一定用。
3/4天線,價錢比較浮,一間香港網店賣460左右。

以上會附帶藍芽功能。
=============================

至於不用組的產品中ASUS PCE-AC56是用Broadcom BCM4352,
就只有2天線,但是我覺得都夠用了。

粒晶片用 broadcom/intel 比較好
Jdan 發表於 2016-8-24 23:26

收到, 唔該晒師兄!!

回覆  nigeltang01

嘛,上面那位也說了。
Intel方案有 AC7260 ,Notebook型號,要用轉接卡。
卡要299, ...
cct241292 發表於 2016-8-25 00:20

我初學者應該買唔洗組裝會比較好吧? 哈
我都睇中左ASUS隻AC56, 不過想知呢種卡係咪基本上所有底板都岩插? 我係咪需要拔走張REALTEK網卡, 避免電腦有衝突?

回覆 7# nigeltang01

張蟹仔(REALTEK)在主機版上,你應該remove不到…
如果你不想ASUS或者想多個選擇的,我PM你一個網站看看。

你需要一條空,又沒給顯卡覆蓋的PCI-E槽位,1-4x就夠用。