[操作疑難] Totolink A2004NS 簡點set 做 AP?

而家應該set 左做AP(DHCP 選左 唔派IP,後面插左LAN,唔係WAN,但用手機wifi上網只有 100K-500K,但條線應該有100M 的,係咪我set 錯或漏左d 咩 ???

補充,我係直接把有線轉做無線AP,唔係將另一個router wireless 轉做AP !

Thanks !

回覆 1# rebmup

試下甘set,
假設 router ip 系192.168.1.1
set a2004ns ip :192.168.1.2 or 其他
set gateway ip 同router ip一樣:192.168.1.1
disable DHCP

Modem ->router wan
                     router lan  ->  a2004ns lan
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

已work ,但我唔係跟你咁set,但好奇怪,我明明set左192.168.1.1 做admin page ,改完後,而家192.168.1.1 入唔到admin page ,點解呢?

另外,個connection ,有時會無故 no response ,要disconnect 左佢,再reconnect 返先work ! 有無人知點解?

已work ,但我唔係跟你咁set,但好奇怪,我明明set左192.168.1.1 做admin page ,改完後,而家192.168.1.1  ...
rebmup 發表於 2016-8-25 11:00

咁插WAN 嗰隻ROUTER IP 係咩?

其實係公司個port 位  出的, 我插去我個router 做  ap,  唔太清楚公司個 router既  ip, 一定要知公司個 router ip先得 ?

LG g pro 2   F350-S  後備 紅米 note 3

Pebble -> LG G watch R

其實係公司個port 位  出的, 我插去我個router 做  ap,  唔太清楚公司個 router既  ip, 一定要知公司個 rou ...
rebmup 發表於 2016-8-25 16:24

試下用部電腦直駁公司個port 位

會派個內網ip

例如 192.168.1.123

之後用電腦上 192.168.1.1

通常就係公司router admin 頁

所以你部ap唔可以set 192.168.1.1

會撞ip,你可以set 192.168.1.2~255 (只要冇人用就得)

其實係公司個port 位  出的, 我插去我個router 做  ap,  唔太清楚公司個 router既  ip, 一定要知公司個 rou ...
rebmup 發表於 2016-8-25 16:24

公司個LAN係DHCP派IP?
會唔會A2004NS 撞左公司gateway先?公司個router夠唔夠ip 派先?

點解唔用a2004ns 自己派ip,你只需要公司一粒ip 就得~

題外話: 如果唔係公司比你裝呢隻AP,否則比人知道有機會收 Warning!

Totolink A2004NS本身個Wireless就好鬼屎,點解會搵佢嚟做AP㗎?

我自己屋企本身用緊A2004NS,都仲要額外加隻TP-Link嚟放WIFI。

Totolink A2004NS本身個Wireless就好鬼屎,點解會搵佢嚟做AP㗎?

我自己屋企本身用緊A2004NS,都仲要額外 ...
mdws2002 發表於 2016-8-25 23:24

好差又唔覺  你天線係四角放嗎?  如果4枝棟企係差d  ,