[操作疑難] RouterOS奇怪問題

屋企部RouterOS最近有個奇怪問題, 就係winbox login會出ERROR, wrong username or password, telnet/ssh connect唔到, webfig入唔到, 但reboot後又會正常login得返, 跟住再過一段短時間(within幾個鐘內)又會login唔到... 上網/local network正常

1.已經update到winbox v3.4, routeros v6.36,
2.轉過password, username就一早轉左唔係admin呢d
3.log睇過又睇唔到有人hack過既情況

我想問係咪hardware既問題?
ps, 一年前淘返黎x86 celeron機黎

reset to fty default

應該係硬件問題

當winbox 話你wrong password 時, 試下用 admin 冇密碼黎login  , 入到去嘅話就睇下隻disk 係咪消失左, ros 如果隻disk 虧左, 係會繼續用到 但變成預設密碼架

via HKEPC Reader for Android

當winbox 話你wrong password 時, 試下用 admin 冇密碼黎login  , 入到去嘅話就睇下隻disk 係咪消失左, ros ...
tc30624100 發表於 25/8/2016 02:17 PM

thanks~ 用admin 空password入到
咁即係要換過隻disk? 本身跟機有隻細容量ssd, 咁咪要買過個license囉, sosad

thanks~ 用admin 空password入到
咁即係要換過隻disk? 本身跟機有隻細容量ssd, 咁咪要買過個lic ...
肥矢 發表於 2016-8-25 14:37

這個嘛.. 可以係買過隻細容量ssd

這個嘛.. 可以係買過隻細容量ssd

tc30624100 發表於 25/8/2016 07:53 PM

要再買過個license⋯⋯

回覆 7# 肥矢

上淘寶搜ROS電子盤.

回覆  肥矢

上淘寶搜ROS電子盤.
雯雯 發表於 25/8/2016 11:02 PM

thanks~

唔可以自己clone左佢隻hdd落新hdd?

要再買過個license⋯⋯
肥矢 發表於 2016-8-25 22:31