求高手請教Port Forwarding

請問公司上網用緊HKT, ALWAYS-ON serives,True IP有210.x.x.240-255/28,HKT提供左隻juniper srx 210,True IP用緊210.x.x.254,local network用緊192.168.0.x.請問一下我想係juniper srx 21, LAN<->WAN,自己加隻ROUTER做 port forwarding係咪係隻ROUTER到SET番static ip ,ps: 210.x.x252/28 上到網再係自己隻ROUTER到 port forwarding就可以啦?有人解答嗎?謝謝

juniper srx 210 入面唔SET D野(port forward/DMZ),佢後面插乜野,做forward 都無用!

HKT係佢地隻srx210開dmz/port forwarding要收錢同埋貴,想知重有咩方法去甘做

HKT係佢地隻srx210開dmz/port forwarding要收錢同埋貴,想知重有咩方法去甘做
bbciverson1988 發表於 2016-8-26 07:57

無方法,port forward一定要入黎既第一隻ROUTER度SET!

除左bypass左srx210,因為我問過hkt如果用真係bypass左隻srx210用我隻router去做上網師傳話唔得,因為要set番條Source and destination既route.

不如你問下HKT,如果我想用210.x.x.240-255/28 剩下的IP要如何接. 因為你隻srx210用左210.x.x.254. 如果你可以在srx210下面直接用到210.x.x.240-255的IP , 就可以架多隻ROUTER 做PORT FORWARD

有咁多個true ip做乜仲要port forward

問過佢比左個suggestion我,srx210用到210.xx.254/28,LAN<->WAN,我隻router set番210.x.x252/28,甘出去再係我隻router做port forwarding係work?

要開rdp,係佢隻srx210,hkt要收錢

bbciverson1988 發表於 2016-8-26 07:57

無方法﹐硬食一次比錢可徹底解決問題。

如果我無理解錯誤﹐你個plan有2組相連的public IP﹐實用13個(首尾唔用得﹐PCCW的router用1粒)。

最正路係安裝時﹐叫師夫做ip mapping﹐把每一粒public IP 做mapping﹐直接指去假IP。
即係 (例子) : 123.123.123.123 => 192.168.1.10  (如此類推)

內部電腦如使用 192.168.1.10 便等同用緊 123.123.123.123﹐街外打 123.123.123.123 便可直入 192.168.1.10 這部電腦。

而家你要做的便是比$﹐把所有可用的 public IP 一次過做IP Mapping﹐全部map晒去你指定的內聯網IP﹐同一時間去管理內聯網IP﹐令到這一堆IP 唔會被亂用(即係最起碼係DHCP 唔會派相關的IP)。