用laptop 插lan 線上網會斷線, 用wifi 就無問題?

用laptop 插lan 線上網會keep 住斷線, 用wifi 就無問題?

用緊i-cable

一係壞port, 一係lan線接觸不良

一係壞port, 一係lan線接觸不良
KinChungE 發表於 2016-8-26 19:56

唔記得講斷係斷有線個modem

勁。將自然定律反轉。

via HKEPC Reader for Android

用laptop 插lan 線上網會keep 住斷線, 用wifi 就無問題?

用緊i-cable
devinchan 發表於 2016-8-26 19:46

Router 型號? 上網速度?

Router 型號? 上網速度?
AC360 發表於 2016-8-26 21:10

router dir-655,130Mb

devinchan 發表於 2016-8-26 20:00

”斷係斷有線個modem”  唔多明?

devinchan 發表於 2016-8-26 20:00

我都係icable 130m 用戶, LAN/wifi 也有你的情況
打左去cs, cfu 上來都係換下牛 重插條signal, 但之後都有斷嘅情況

最後我試到係我PC 問題 (comodo firewall/antivirus), 大槪 firewall Global rule 要allow ICMP
加左之後 就少好多 斷 有線個modem 問題

你可以先試下全日吾用desktop 同 laptop上網, 睇下仲有無斷 有線個modem 問題, 再攪firewall吧

”斷係斷有線個modem”  唔多明?
hkgordon 發表於 2016-8-27 00:07

有線個MODEM 有五戔燈,著晒綠色就上網正,如果閂左就係斷左線,reboot modem 咁

我都係icable 130m 用戶, LAN/wifi 也有你的情況
打左去cs, cfu 上來都係換下牛 重插條signal, 但之後 ...
victor59hk 發表於 2016-8-27 09:13

thanks 咁等我再試下先