[操作疑難] 換左ac87u之後一樣connect唔到pptp vpn

如題 小弟本身淘左隻r6300v2反黎flash左梅林之後 諗住可以用到pptpvpn 結果搞左1日1夜都唔得,以為山寨始終係山寨 未必咁齊功能。再一氣之下再入多隻ac87u 放係大陸,打算以後睇土豆唔洗再只限中國境內,原來依然都係幻影。

另外小弟係香港用緊隻n16,隻n16 set個pptp vpn都無咁覆習...唔通新野係覆習d??

感謝師兄/妹願意浪費幾分鐘時間閱讀此文,小弟在此虛心求教 謝謝

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone

如題 小弟本身淘左隻r6300v2反黎flash左梅林之後 諗住可以用到pptpvpn 結果搞左1日1夜都唔得,以 ...
chriswai33 發表於 2016-8-27 23:26

你係香港用唔到定係大陸用唔到?
大陸如果上網公司係Block咗嘅,你set乜都無用。

大陸如果上網公司係Block咗嘅,你set乜都無用。 ...
mdws2002 發表於 2016-8-27 23:29

樓主想係香港用vpn黎上大陸網 扮個network響大陸以解除對境外睇video嘅封鎖

大陸如果上網公司係Block咗嘅,你set乜都無用。 ...
mdws2002 發表於 2016-8-27 23:29

小弟想係大陸擺個pptp vpn,然後在香港連server反大陸睇video

但係我身在大陸期間用同一個Address 反而可以連落香港隻n16度

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone

樓主想係香港用vpn黎上大陸網 扮個network響大陸以解除對境外睇video嘅封鎖
Jdan 發表於 2016-8-27 23:33

完全正解

小弟想係大陸擺個pptp vpn,然後在香港連server反大陸睇video

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - i ...
chriswai33 發表於 2016-8-27 23:36

個人覺得就無謂嘥Gas去搞啦。
原因有以下幾點︰
一、真係唔知用邊間上網先係無封PPTP VPN或其他VPN。上網Search一般都只係搵到大陸翻牆出嚟,就好少要翻入大陸嘅。
二、大陸嘅寬頻唔係對等嘅,即係你喺大陸用緊嘅係100M光纖寬頻,下載有100M,但係上載速度好似得10M定係連10M都無。即使成功建立,連線速度亦未能保證影片能流暢播放。
三、如果只係想係電腦上睇大陸視頻網站嘅影片, Google搵到嘅方法,應該比你set VPN為多。

個人覺得就無謂嘥Gas去搞啦。
原因有以下幾點︰
一、真係唔知用邊間上網先係無封PPTP VPN或其他VPN。上網 ...
mdws2002 發表於 2016-8-27 23:46

再扒下文先 謝謝

如題 小弟本身淘左隻r6300v2反黎flash左梅林之後 諗住可以用到pptpvpn 結果搞左1日1夜都唔得,以 ...
chriswai33 發表於 2016-8-27 23:26

大陸ISP要留意以下事項:

電信: 首先要睇睇個modem係咪俾電信set左做router mode, 其次要睇電信派既IP係咪100開頭既IP, 係既話兩樣都要打上去10000號要佢改返.

移動: 唔使諗, block o左PPTP VPN.

長寬等小區寬頻: 都係唔使諗.

結論: 轉用shadowsocks.

而家你用cert既OpenVPN都穿唔到,
更加唔好話PPTP,

你要穿到GFW,起碼要基於動態端口既SOCK5先出入到,
刷完merlin,用SSH裝opkg,用佢裝shadowsocks-libev

架起左之後整埋DNS既table list,
我個人就接受唔到為左睇某D野就要開client,睇完又要熄咁鬼煩,
一定係set好左內/外行邊條routing,做好曬之後直情係router入面裝client,
全屋人就可以兩邊直接自由睇片唔洗搞咁多野

而家你用cert既OpenVPN都穿唔到,
更加唔好話PPTP,

你要穿到GFW,起碼要基於動態端口既SOCK5先出入到,
刷完m ...
kevin_cartier 發表於 2016-8-28 16:03

補充:
如果你有NAS裝到Docker(好似得DSM有)
直接響Docker上面裝Shadowsocks,
簡單到連小學雞都識裝