請問自行夾番個cat5線頭有咩要主意

舊有bb100, 多年前的頭早已容易鬆脫,成日想換但唔甩又冇再理,把心一橫換左佢,請問工具一般可以邊度買,唔想周街搵係淘佬有冇一set連頭介紹,見到有分cat6?

via HKEPC Reader for Android

舊有bb100, 多年前的頭早已容易鬆脫,成日想換但唔甩又冇再理,把心一橫換左佢,請問工具一般可以邊度買, ...
李璨琛 發表於 2016-9-3 09:06

什麼頭早已鬆脫?請上圖片!

準備cable tester 同 rj45 鉗 另外買幾尺線試夾
夾多幾次有信心才剪bb100 個頭重夾

影低原有個頭嘅pin assignment

solexkey 發表於 2016-9-3 11:45

早年HKBN 拉的線﹐這一點係非常極之重要﹐因為有機會他們係亂打/因為偷2芯去行電話後令到餘下4芯用自己方法去打頭。

什麼頭早已鬆脫?請上圖片!
亞超 發表於 2016-9-3 09:20

好似斷左條膠定唔實嗰位,圖而家在街未影到

準備cable tester 同 rj45 鉗 另外買幾尺線試夾
夾多幾次有信心才剪bb100 個頭重夾 ...
kchouse 發表於 2016-9-3 09:31

哦thank,買左後再上黎請教

solexkey 發表於 2016-9-3 11:45

即係影低佢,照對番咁入就ok喇係咪

早年HKBN 拉的線﹐這一點係非常極之重要﹐因為有機會他們係亂打/因為偷2芯去行電話後令到餘下4芯用 ...
peter_chan 發表於 2016-9-3 12:34

應該係指插入電腦嗰一邊啫,係咪都有機會係咁?

要主意先報上位置,後等義工上門打線