同網速, 支持高速既homeplug 會唔會比低速d既快?

宜家用緊TP-link 200 Mbps 既homeplug
屋企上網plan 100mbps
直連rounter 大約90mbps
第2間房用homeplug 得39mbps
如果買d support 500或以上既會唔會快d?
(遲d有機會轉高d 既plan)

我屋企2年前先鋪過電線

回覆 1# ryan0202

有機會,但成數未知
我買對AV2000 行LAN transsfer 都過唔到百,好睇d 電線狀態

用緊AV1200, 廳同房經homeplug, 最盡都係190Mbps/205Mbps, plan係 pccw 1000M

回覆 2# marcochl

2年前先鋪過電線.....

回覆 4# ryan0202

電線既用料啦, 拖版啦, 用邊個ring, 入面有D 咩都會有影響架

其實講咁多, 都係壓低你既期望
(其實點解2 年前鋪過電線唔順便整埋lan 線)

收得好既情況下
AV200 homeplug實際3xMbps
AV500 homeplug實際80-90Mbps
AV1000 homeplug實際1xxMbps

原來 homeplug 速度係 1/3 都冇  

回覆 6# KinChungE

你意思係200M 用av200 homeplug  , 500M 用500 咁樣?
咁即係我已經算好好?

我岩岩試, 同一個拖板用homeplug , 可以去到 70M

回覆  KinChungE

你意思係200M 用av200 homeplug  , 500M 用500 咁樣?
咁即係我已經算好好? ...
ryan0202 發表於 2016-9-5 19:31

不是
30M用200M Homeplug
100M用500M Homeplug
200M或以上用1000M Homeplug