[教學] 請問有無router 可以當server 用?

本身用linksys e4200, 可以插usb 手指當server 用,但傳送速度好慢,只有1m/s

請問有無router 可以當埋server 用?

thanks!

咩server先? 如果你想做file server,可以試試linksys WRT1200AC/WRT1900AC. 可以過100MB/s

咩server先? 如果你想做file server,可以試試linksys WRT1200AC/WRT1900AC. 可以過100MB/s
321 發表於 2016-9-5 22:33

做file server, 入面主要放mp3 和相

咁我可以用desktop 同macbook 去access router 入面d 相

做file server, 入面主要放mp3 和相

咁我可以用desktop 同macbook 去access router 入面d 相 ...
ronan 發表於 2016-9-7 12:52

差不多所有可以插USB的router都做到﹐詳情請先了解相關model的介紹。

不過﹐效能方面...... 唔好有太大期望。

321 發表於 2016-9-5 22:33

請問linksys linksys WRT1200AC 的througthput 有幾多?
支唔支援ims 1000mb?

我依家用ims 500mb, 依家個linksys e4200 支援600mb, 下載有470mb

差不多所有可以插USB的router都做到﹐詳情請先了解相關model的介紹。

不過﹐效能方面...... 唔好有 ...
peter_chan 發表於 2016-9-7 12:57

我依家用linksys e4200, 感覺好穩定,好少斷線,同埋都用左成四五年

相返以前用的d-link 用二年就壞

咁請問router 可唔可以插external hd? 最大支援幾多T?

因為我主要把相和MP3 抄入個EXTERNAL HD 入面,咁部DESKTOP 同NOTEBOOK 可以ANY TIME 都ACCESS 到EXTERNAL HD 入面的MP3 和相,咁方便好多,唔駛抄黎抄去

咁請問router 可唔可以插external hd? 最大支援幾多T?

因為我主要把相和MP3 抄入個EXTERNAL HD 入面,咁部 ...
ronan 發表於 2016-9-11 00:57

可以插harddisk﹐至於可以幾大容量﹐真係要自己做功課﹐自選心水router﹐再上官網睇介紹及spec.支援資料。

以幾年前的ASUS N56U為例﹐你可以去官網下載manual﹐再睇入面相關功能的教學﹐入面有提及最大支援2TB。其他品牌﹐不同型號都係用此方向﹐你同時可誘過這方法得知router的額外功能是否適合你用。

除非你只買一隻純粹做分享連線的router﹐這些功課唔可以慳的。

我依家用linksys e4200, 感覺好穩定,好少斷線,同埋都用左成四五年

相返以前用的d-link 用二年就壞 ...
ronan 發表於 2016-9-11 00:55

我講的效能﹐係指USB 讀寫的速度﹐但在家居使用量低﹐唔會有太大問題。

PS. 以前真係有傻人問過﹐是否在公司多人同時使用﹐當server做file sharing。

買貴ROUTER做FILE SERVER何不考慮平價NAS?