[操作疑難] netgear R7000 set完static ip久唔久會reset

用緊netgear R7000
isp係HKBN static ip 1GB plan
隔一兩日佢就會上唔到網, 一查就係輸入過既static ip資料無左, 變返自動
已經update左firmware都係咁

請問咩問題?

THX

我部R7000刷merlin後,reboot會轉ip,我都吳知點解。

我部R7000刷merlin後,reboot會轉ip,我都吳知點解。
tklai 發表於 2016-9-7 10:31

純粹推測 :

正常reboot (非斷電)﹐成個過程入面會逐個service停止﹐當中包括send command去WAN 去release IP。

reboot 完WAN 再取IP時﹐ISP 便因為你之前有release IP﹐所以會派一個新IP給你。

想驗證﹐狠狠地斷電﹐之後再比番電﹐睇下IP有無轉便知。

純粹推測 :

正常reboot (非斷電)﹐成個過程入面會逐個service停止﹐當中包括send command去WAN 去 ...
peter_chan 發表於 2016-9-7 10:38

但我無reboot
modem, router都唔會熄長開

但我無reboot
modem, router都唔會熄長開
polyu7 發表於 2016-9-7 11:40

你是否用緊 Fix IP Plan?

如果唔係用Fix Ip Plan﹐其實ISP 係可以隨時改你IP﹐你用你自己的方法入固定IP﹐如果係配合到當時ISP提供的DHCP資料﹐唔會有問題﹐但ISP出手強行轉IP﹐同你router資料唔夾係會上唔到網的。

我換左R7000,覺得個WIFI痾尿都冇力,點算

你是否用緊 Fix IP Plan?

如果唔係用Fix Ip Plan﹐其實ISP 係可以隨時改你IP﹐你用你自己的方法入 ...
peter_chan 發表於 2016-9-7 12:04

我就係fix ip plan
係admin panel set好哂ip, dns, gateway之後上網
但隔十個八個鐘之後個admin panel見佢轉返 dynamic ip
要我入返hkbn俾我個ip 先上返網

但明明部機又係熄,無reboot, 無auto update

我就係fix ip plan
係admin panel set好哂ip, dns, gateway之後上網
但隔十個八個鐘之後個admin panel見 ...
polyu7 發表於 2016-9-7 12:15

factory reset 隻router﹐重新設定。

嘗試搵不同版本的firmware去試﹐唔排除個別版本有bug。

如果都係唔得﹐搵netgear 幫手﹐睇下係唔係有bug﹐或是你隻router本身有硬件問題(唔排除供電+記憶setting的組件有問題)。

未過保養的話﹐直接去維修處理﹐睇下有無即時換另一隻給你。

最後方法﹐換過另一隻。

factory reset 隻router﹐重新設定。

嘗試搵不同版本的firmware去試﹐唔排除個別版本有bug。

如果 ...
peter_chan 發表於 2016-9-7 12:22

點都會買過一隻新,多隻後備都好
不過諗緊r8000定係asus
唔知netgear係唔係都麻麻地

無知問下有冇中文介面.thx