[求救] 公司電話網絡

本身公司7個人,喺 HKBN 申請左6條 centrex ,HGC 申請左2條普通電話線。HKBN果6條係有hunting 的,同要打9字出去街線。

而家有幾個新功能想要:
1. 公司而家有個新增 CS department ,想淨係比一個 number 比出街,客打去呢個 number ,就會 派比 CS department 其中一個,睇下邊個得閒,就邊個聽。
2. 要有電話錄音,想張錄音放係NAS
3. 可以公司內部call
4. 可以公司內部forward
5. 遲啲想加IVRS
6. 打出街 show 一個 number only
7. 內線想架到去24條線左右

限制:
1. 公司個機房係一個吊櫃,無咩位裝
2. 公司有好多部 KX-T7667,但係好似要有 Panasonic 部主機先用得
3. 公司而家每個位有8部 Analog phone
4. 公司有部國產PBX
5. 公司每一個位係拉左普通電話線同cat6線

上網research 見又有 VoIP ,又有 Analog,又有 SIP,唔係好明

洗唔洗用到 VoIP phone? 定係普通 cheap cheap Analog 電話就 okay?

有無師兄可以比到一啲平的方案可以setup 公司個 telphone system? thanks!

點解唔電話網絡供應商?

點解唔電話網絡供應商?
koelner73 發表於 2016-9-8 19:54

我問HKbN 佢就sell佢自己個package。個package 係每條連錄音2,300蚊一個月,條數太貴

問過vendor,佢就硬sell上voip,但我覺得用普通analog都得。

所以上左黎,睇下有無高手幫手

Budget預幾多?

Budget預幾多?
buynaka 發表於 2016-9-8 22:53

而家個方案係用番原來的電話線,再加部 PBX,就8條街線入,公司內線就 24 條,咁姐係要買多10 部普通cheap電話 ( 10 x 約$250 ) (呢部份係再後期 expand 先加,現時其實需要10部電話左右),咁就大約 $7500 左右,錄音就連入去NAS錄。

budget 其實可以去到10000 - 13000 左右,上唔上到 ip phone 呢? 或者有無需要上 IP phone 呢?

既然你都買左隻n824, 咁都要硬住頭皮set 好佢. 睇manual 似乎唔係好難set , ching 應該攪得掂

既然你都買左隻n824, 咁都要硬住頭皮set 好佢. 睇manual 似乎唔係好難set , ching 應該攪得掂 ...
ck20000 發表於 2016-9-9 00:19

隻野有得退,如果有其他好啲方案,就會退的

呢d搵食野點會有人肯網上免費教人呢

乖乖比$電訊商吧

乖乖比$電訊商吧
whitechunk 發表於 2016-9-11 15:07

乖乖比$電訊商吧
whitechunk 發表於 2016-9-11 15:07

就係睇下有無師兄幫手囉