[操作疑難] 現在仲值唔值得買draytek vpn router 翻牆?

平平地買個2925都要二千幾蚊,有無師兄可以比意見

要平可以Openwrt + openconnect

個人覺得2千幾元可免則免

唔值, 用緊 2960 (因為 dual wan + vpn server)
個 VPN 測速超勁係因為無 encrypt,
實際上 android, Win10 上 VPN 唔覺快左,
可能我唔識 set, 用 L2TP/IPsec 仲慢過 ASUS merlin openvpn

solexkey 發表於 2016-9-14 11:06

同意,留返D錢買CN2 VPS加速仲好, 可以去到20幾Mbps/s.

if vpn is all you need, i don't think 2k worth the price...

solexkey 發表於 2016-9-14 11:06

完全O經驗on linux, Openwrt好似複雜左D

if vpn is all you need, i don't think 2k worth the price...
dhk 發表於 2016-9-14 11:48

當然唔係淨係需要vpn啦
扮過post,D人講到draytek router好穩定咁

DrayTek 比起 ASUS-WRT, DD-WRT 之類 3rd party firmware 當然穩定好多,
但原廠 ASUS, Netgear 都好穩定, 只係功能少, 要 VPN 就強烈唔建議 Netgear

各位師兄, 見講開順道一問, 如果為左呢個原因而買 Cisc_ RV 系列會唔會 over 晒 ? 定係入隻 ASU_ 多D玩法好過 ?

回覆 9# vr2ucc

RV系列唔建議買.