[教學] 當Linksys遇上Netvigator 光纖

安裝Linksys Router在Netvigator 光纖綫路上,會出現user name 與密碼不配合。
因此未能接上Interent。

衹需在Internet Tab 上,選擇automatic configuration DHCP,代替PPPoE即哥灬`

嘩....開心大發現.....

下次教人記得插電

嘩....開心大發現.....

下次教人記得插電
3K 發表於 2016-9-17 01:15

咁,又真係有人唔知架嘛!

咁,又真係有人唔知架嘛!
st1000 發表於 2016-9-17 01:27

係既! 除左linksys , 其他牌子Router都可以PPPoE login
不過佢就一定唔知除左買賣區,其他區係唔可以賣野

PCCW光纖 要PPPoE既咩

PCCW光纖 要PPPoE既咩
a886 發表於 2016-9-17 01:31

呢樣又真係神9奇
我之前同人買左隻Linksys(對方係科技文盲), 人地轉頭小我話用唔到, 係咪同PCCW唔夾之類
當時我真係冇野好講, 最後要免費同人上門做寬頻仔
結果發現左兩個問題
1. Chrome Login唔到佢admin page, 跟佢default 打admin / admin都係入唔到, 一轉broswer即得
2. Linksys(我買果隻, 型號已唔記得, 上千貨式) default 係PPPoE而唔係DHCP
兩樣加埋, 又真係難怪文盲唔識搞

呢樣又真係神9奇
我之前同人買左隻Linksys(對方係科技文盲), 人地轉頭小我話用唔到, 係咪同PCCW唔夾之類
...
shingzhk 發表於 2016-9-17 02:01

關於browser入唔到setting page﹐都唔係linksys才出現﹐其他品牌都有機會。

這個情況﹐又係 IE 第2大用途出場
IE第一大功用係download其他browser。第二大用途便是其他browser出問題瀏覽唔到時 ﹐例如某些國內銀行網站﹐router的setting page等等。

至於setting方面﹐根本user只要一睇router的quick guide﹐已經知道點去做。再有問題便打電話去 ISP 的hotline or facebook 專頁﹐已經好快搵到相關設定﹐跟回router的quick guide已經做到適當setting。

呢樣又真係神9奇
...
shingzhk 發表於 2016-9-17 02:01

乜咁好服務啊

via HKEPC Reader for Android

都未教點樣入隻router... 唔識set啊...
到底係192.168.1.1 定2.1 ,再唔係0.1

Log in using 192.168.1.1
Use Lan Wire or WiFi. both are OK