[開箱] 新手試用Ubiquiti EdgeRouter X

一路都有留意呢類Router, 近日總於忍唔住手買左隻黎試下

實際size真係好細隻!!

基於我其實係唔識玩呢類Router... 我只係靠Wizards Set完就算

好在有Wizards, 連我呢D白痴都用到

因為我只有1條WAN in, 又唔想分LAN, 所以用WAN+2LAN2

eth1就駁現有既AC68U做AP
eth2就駁電腦

個Wizards亦自動波Set好晒Firewall同NAT
而我只係需要手動Set返Port Forwarding同DNS就已經完成我需要既野
家中用緊PCCW 500M, 而速度亦好合理

宜家睇緊D 詳細少少既Setting
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Router 同AP分家, 師兄明智玩法.

Ubnt router no wifi 的Xd...

樓主呢隻野你學過ccna的話會即時上手
Ubnt = Cisco iOS level 好多野玩的

Router 同AP分家, 師兄明智玩法.
SAGAQWE 發表於 2016-9-17 08:31

ER-X無wifi, 無計

Ubnt router no wifi 的Xd...

樓主呢隻野你學過ccna的話會即時上手
Ubnt = Cisco iOS level 好多野玩的 ...
shal 發表於 2016-9-17 08:34

就係未呀, 諗住遲D報考

好奇一問樓主,
點解會買ubnt router去用?
ac68u 唔夠玩?
ubnt router你在邊度買?

好奇一問樓主,
點解會買ubnt router去用?
ac68u 唔夠玩?
ubnt router你在邊度買?
mankowk 發表於 2016-9-17 22:51

想玩好耐了, 之前想買RB450G.. 但係無買到
後尾見到UBNT個UI幾靚, 咪上網睇下, 點知又唔係貴, 所以入手玩下
我係prixx.xxx度見到觀塘有, 對比過個價錢同淘落黎差唔多, 咪去幫助下香港既經濟

想玩好耐了, 之前想買RB450G.. 但係無買到
後尾見到UBNT個UI幾靚, 咪上網睇下, 點知又唔係貴, 所以入手玩 ...
keiya345 發表於 2016-9-17 23:07

要幫手出聲Xd
我公司中港台三地都系用Ubnt系列的pro 板 router& 相同os的Vyos opensoft route in VM 做 唔同地方的datacenter 用vtun接起來

另隻野近70%玩法& openvpn vtun & IPSec vtun & PBR
都要系config tree or use cli set的

可以玩到好深奧都得ka ubnt&vyos

要幫手出聲Xd
我公司中港台三地都系用Ubnt系列的pro 板 router& 相同os的Vyos opensoft route in VM ...
shal 發表於 2016-9-17 23:39

先多謝師兄
小弟要用既功能好基本, 相信只要研究一番就完全搞掂

CLI方面可以慢慢學下點用

睇完,都買部玩玩,再請教你PBR,site to site