[操作疑難] 網線直插router?

首先講聲唔好意思
小弟係第一次接觸router
所以唔係好清楚
前幾天買左個R7000番黎
今日終於有時間打算搞掂佢
但係問題出現了
router個net燈亮紅燈
網絡連唔上......
於是開始懷疑自己插法有問題
將數據機條藍色網線拔掉
插落router度係咪算插錯?
另外,隨機附送既黃色線好短,唔知有咩用?
我試過用條黃線插落HKBN部數據機度
都係亮紅燈
求解

outlet=>HKBN modem=>Router(R7000)
May be just unpower and power the modem again.

你平時直連電腦, 應該係數據機 直連PC
咁你想連ROUTER 就

正常插法: 平時直連PC 條線, 連落ROUTER 既WAN PORT
再LAN PORT 連PC

回覆 3# vaca3436
網線同router線都唔夠長
係咪要買接駁線?

首先講聲唔好意思
小弟係第一次接觸router
所以唔係好清楚
前幾天買左個R7000番黎
今日終於有時間打算搞掂 ...
jack8834 發表於 2016-9-18 13:37

Netgear R7000 條黃色線,
一邊係用黎插落 Netgear 7000 後面個 Wan port
(port 位都係黃色,所以用家一定唔會插錯 )
另一邊就插去數據機. 至於你以前條電腦線,由電腦插去
Netgear 後面 4 個 Lan port 既 其中一個就得.

「我試過用條黃線插落HKBN部數據機度
都係亮紅燈」

check 真 d,要用 Netgear 條黃線, 由後面個黃色 Wan port,
駁去數據機.

回覆 5# andyhkepc
好似真係得

但係佢叫我輸入用戶名同密碼
請問點cheak用戶名同密碼?

個外盒包裝應該有一個白色貼紙,
紙上印有"Your preset wirelss setting,
Wifi network name, network key"等字樣

唔得啊
router果邊仲係亮紅燈
不過上網那邊有彈出「http://www.routerlogin.net要求提供使用者名稱和密碼。你與這個網站建立了非私人連線。」
下面就要打使用者名稱同密碼
我試過label上那個但係唔得
Admin都試過都係唔得

唔得啊
router果邊仲係亮紅燈
不過上網那邊有彈出「要求提供使用者名稱和密碼。你與這個網站建立了非私人連 ...
jack8834 發表於 2016-9-18 15:07

打這兩個名:admin
                密碼:password

入到去
但係照呢個插法冇網絡連接
如果換插法係原本條網線一邊插數據機一邊插router
黃色線就一邊router一邊電腦係咪會得?
因為兩邊線都唔夠長