[操作疑難] 公司用, 1000蚊最稳定ROUTER

依家隻CHEAP雞TP LINK 唔稳定, 一多人上就HANG, 成日俾老細咋型

求1000蚊最稳定ROUTER

一多人上就HANG  ...
louisney 發表於 2016-9-23 11:45

幾多device? 幾十定過百?

停左個router既wifi 就已經可以穩定好多

要用wifi 就插隻ap 晌隻router後面

老細咋型咁咪好囉,話佢聽要$2000型號至比較穩定

sorry, 應該話係WIFI ROUTER , 公司10多人左右.

2000呎. ), 我地同事個WIFI都好順. 老細間房(有墻) 但老細話成日斷.  

依家想要穿透力勁的.

AC68U ? NETGEAR 7000?

sorry, 應該話係WIFI ROUTER , 公司10多人左右.

2000呎. ), 我地同事個WIFI都好順. 老細間房(有墻) 但老細 ...
louisney 發表於 2016-9-23 13:48

既然只有一個人因應間隔問題而出現wifi連線問題﹐咪求X其買隻router放老細房set做AP Mode 咪收工囉。

2000呎. ), 我地同事個WIFI都好順. 老細間房(有墻) 但老細 ...
louisney 發表於 2016-9-23 13:48

asus N18U 都夠用, 佢 2.4g 範圍好廣

既然只有一個人因應間隔問題而出現wifi連線問題﹐咪求X其買隻router放老細房set做AP Mode 咪收工囉 ...
peter_chan 發表於 2016-9-23 13:50

加 homeplug 好D

去老細房附近開wifi analyzer睇下signal弱定係干擾問題先啦
就咁換router/加AP唔一定解決到, 有時改channel/router擺位/行5GHz(如有)就OK

加 homeplug 好D
goalsp 發表於 2016-9-23 13:59

原則上﹐office 有間房﹐都應該拉晒LAN線﹐唔駛用到homeplug的﹐直插LAN線去AP/Router - AP Mode 咪可以囉﹐如果用Router - AP Mode﹐仲可以有埋switch功能﹐駁番LAN線插PC。