請問hkbn同HKT嘅100M係技術上有咩分別?

想問下大家, hkbn同HKT用電話線行嘅100M, 係技術上有咩分別?

HKT有兩隻100M
一隻100M下載, 30M上載
另一隻就上下載都100M
依兩種係咪都係VDSL?    速度分別只係佢開幾多比你?

HKBN嘅BB100就上下載都對等
咁同HKT個隻係唔係一樣?

希望有人可以解答下, THX

PXXW 100M 行銅線應該得100M D/30M U,行1 pair電話線,要裝隻VDSL2 modem。

HXXN 100M 行銅線係直駁Ethernet switch,有100M U同D,行2 pair Cat.5E線入屋,唔駛裝modem。

以我所知就係咁多

網上行上下載100係光纖入屋

我之前裝左,係拉光纖入屋連有光纖盒,並唔係VDSL2

我之前裝左,係拉光纖入屋連有光纖盒,並唔係VDSL2 ...
bw706 發表於 2016-9-23 20:07

依家網上行基本上唔用光纖做100Mb plan

依家網上行基本上唔用光纖做100Mb plan
Brainstomer 發表於 2016-9-23 20:15

咁啱我今日先新裝左光纖100m

咁啱我今日先新裝左光纖100m
skydreamer888 發表於 2016-9-23 21:06

請問光纖係咪都 pppoe 要 login?

pppoe packet overhead 好似比直吉 DHCP 大啲, 係咪?

PXXW 100M 行銅線應該得100M D/30M U,行1 pair電話線,要裝隻VDSL2 modem。

HXXN 100M 行銅線係直駁Ethernet switch,有100M U同D,行2 pair Cat.5E線入屋,唔駛裝modem。

以我所知就係咁多wyhui5124 發表於 2016-9-23 19:55

HKT係有100M U/D, 不過唔知係咪都係VDSL2, 要駁modem?
http://like100.hk/
*詳情請向銷售員查詢。優惠期有限及只適用於居住在指定公居屋屋苑之新申請之LiKE1OO寬頻客戶。此優惠只適用於過往6個月未有享用過網上行寬頻之客戶/安裝地址。須於申請日期起計30日內成功安裝寬頻服務及須承諾連續使用最少24個月方可享此優惠。須受有關條款及細則約束。頻寬規格是指根據所申請的LiKE1OO網絡由您住所的數據機的寬頻線連接至第一台網絡器材或機樓之網絡規格。申請書上列明之100M基本計劃頻寬規格,其最高專用上載及下載頻寬為100Mbps。實際速度會低於網絡規格及受您的儀器、技術、網絡及軟件之使用、網絡裝配及覆蓋範圍、使用量、海外頻寬及外在因素而有所影響。客戶可於www.hkt.com/Contact+us/Shop+locations查閱我們的商店地址。

同埋HKBN個隻即係係唔係VDSL?  定係另一種野黎?

我之前裝左,係拉光纖入屋連有光纖盒,並唔係VDSL2 ...
bw706 發表於 2016-9-23 20:07

哦, 原來係光纖

請問光纖係咪都 pppoe 要 login?

pppoe packet overhead 好似比直吉 DHCP 大啲, 係咪? ...
winstercafe 發表於 2016-9-23 21:17

唔係pppoe,直接dhcp